ЄВРОПЕЙСЬКІ ПАРТНЕРИ МАЮТЬ ПОСИЛИТИ ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ ВАЖКИМ ОЗБРОЄННЯМ — МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ФРН

Європейські партнери мають посилити підтримку України військовими матеріалами, в тому числі важким озброєнням.

Про це 11 квітня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на заяву міністра закордонних справ ФРН Анналени Бербок перед засіданням Ради ЄС .

За словами міністра, більш ніж зрозумілим є те, що на тлі жахливих картин, які надходять з України щодня, Київ потребує подальшої військової підтримки для того, аби бути в змозі захищатися. Німеччина робить це разом з міжнародними партнерами, разом із європейськими партнерами спрямовують мільйони євро в рамках механізму European Peace Facility.

«Але зрозуміло, що Україна й надалі потребує військових матеріалів, в тому числі важкого озброєння. І зараз не час для відмовок, зараз час для креативності та прагматичності, і саме в питанні, як найшвидше надати матеріали та підготувати військових», — заявила Бербок.

 

Вона також акцентувала на необхідності збереження доказів російських військових злочинів в українських містах і селищах.

 

«Кожен день цієї жахливої війни приносять нові звістки про звірства. Колись мирні міста, такі як Маріуполь, Буча та багато інших стають місцями жахів…», — сказала дипломат. Важливим вона назвала обговорення з Міжнародним кримінальним судом «необхідності збереження свідчень і доказів воєнних злочинів, злочинів проти людства, нелюдськості, щоб потім покарати винних». Ця робота, зауважила глава МЗС ФРН, потребує міжнародної підтримки. Німеччина, нагадала вона, вже спрямувала додатково 1 млн євро на те, щоб можна було проводити розслідування на місці та зберігати свідчення.

 

Очільниця німецького МЗС також звернула увагу на те, що загарбницька війна рф уже призвела до стрибка цін на продукти харчування, що вона матиме фатальні наслідки для всього світу. «ООН виходять з того, що через російську загарбницьку війну буде 47 млн більше людей, які голодують», — сказала Бербок.

 

Відповідаючи на запитання про ембарго на російські енергоносії, вона дипломатично зазначила, що ЄС вирішив повністю відмовитися поступово від російських викопних енергоносіїв – спочатку вугілля, потім нафти, згодом газу, але для цього потрібний спільний план.

Поделиться публикацией