ЯПОНІЯ ЗАТВЕРДИЛА РЕКОРДНИЙ ОБОРОННИЙ БЮДЖЕТ

 

Кабінет прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди ухвалив рекордний оборонний бюджет на 2024 фінансовий рік. Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони Японії.

Відповідно до затвердженого оборонного бюджету уряд схвалив витрати у розмірі 55,9 млрд доларів США на 2024 фінансовий рік, який має розпочатися з 1 квітня. Збільшення оборонного бюджету пов’язане з напруженим середовищем безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні та на тлі домінування військово-морського флоту Китаю в Тихому та Індійському океані.

Порівняно з 2023 роком, бюджет на 2024 рік зріс на 16,5% або на 7,9 млрд доларів США. Як зазначили у Міністерстві оборони Японії, не дивлячись на знецінення єни на фоні долара та зростання цін, не було жодних скорочень кількості основних видів озброєння та обладнання, які планується закупити у 2024 році.

Крім того, зазначається, що на цей час немає ніякого скорочення і в п’ятирічній програмі озброєння, яка буде проведена з 2023 по 2027 фінансовий рік. Збільшення оборонного бюджету в першу чергу пов’язане з розробкою нових видів озброєння для зміцнення обороноздатності країни. Серед такого озброєння: крилаті ракети великої дальності, балістичні ракети, плануючий глайдер, тощо. Крім того, буде проводитись збільшення сил надводного флоту шляхом будівництва нових фрегатів, а також будівництва двох великих ракетних есмінців, які будуть забезпечувати протиракетну оборону островів. Вартість програми будівництва нових фрегатів, більш відомих як Shingata FFM у кількості 12 одиниць, обійдеться Міністерству оборони Японії в 1,2 млрд доларів США.

Поделиться публикацией