ЯК РОСІЯ НАМАГАЄТЬСЯ РОЗХИТАТИ ПОЛЬЩУ

Польща, чи в такої краіні як Польща, яка через століття так сильно постраждала від росії: розділів, масових нелюдських депортацій до Сибіру, масових страт, насильства та зґвалтувань можуть з’явитися проросійські симпатії та настрої? Звісно, так! Таким чином, у країні, яка є головною опорою східного флангу НАТО, одним із головних донорів допомоги Україні (яка відбиває російську агресію), існують люди та середовища, які більш-менш відкрито підтримують російські імперіалістичні тенденції, поширюють проросійські наративи які одночасно є антиукраїнськими.

Проросійські настрої в Польщі зародилися не зараз, і не з початком повномасштабної агресії Росії проти України, і навіть не вчора. Але вони є результатом багаторічної пропаганди, медійного наративу та гібридної війни, яку Росія веде проти про-західним ставленням суспільств у країнах колишнього Східного блоку. До 24 лютого 2022 року час від часу ловили шпигунів, «підприємців, які їдуть з Калінінграда» тощо, то після введення санкцій ця кількість різко зменшилася, оскільки транзит із цією країною практично заморожено, але було б брехнею сказати, що таких ситуацій більше немає. Однак профіль проросійської діяльності змінився, з класичного шпигунства він трансформувався у кіберсвіт, а точніше перемістився у світ соціальних мереж. І так вони використовують кілька розрахункових методів:

лякати поганим заходом, ЄС, НАТО, США, також у соціальному вимірі (занепад традиційних цінностей, поширення ЛГБТ, екології тощо)

Крістофер Атор Возняк (YT @wideoprezentacje) який з початку війни лякав поляків біженцями з України, та планованими переселеннями їх з Украіїни до Польщі — відео швидко видалив. І хоча сам автор наголошує, що не є прихильником Росії, а точніше не представляє таких поглядів у своїх виступах, він свідомо чи ні поширює створений ними наратив про «ворожий захід». Він зосереджує навколо себе (більше як 650 000 фоловерсів) таких як:

Пьотр Піотровський «Кріс, радянська окупація була більш щадною, ніж нинішня американська, хоча б тому, що СРСР не впустив нас у війну, що США роблять.»

Пітер Нахель «Політики пишуть і нас як націю обдурять. Політики як завжди втечуть. Треба показати що суспільство за Росію і ми їм не вороги а тільки політики»

Вєслав П’єтоза «Цю хорошу зміну треба дати Росії, щоб вони були там, де президент Грузії, бандит Шакачашвілі.»

Поширення антиукраїнського наративу, лякання Україною та «біженцями з України» як загрозою існуванню для суверенітету Польщі. Розпалювання соціальних, гендерних, національних та релігійних антагонізмів. Полювання на примітивні почуття неправильно зрозумілого патріотизму, особливо націленого на групу соціально виключенх (ізольованих людей, або тих, хто так себе відчувають). Медіапропаганда, веб-сайти та нішеві ЗМІ, які публікують проросійський контент, вихваляючи потенційні переваги альянсу чи навіть анексії Польщі Росією.

Останній звіт, підготовлений Інститутом моніторингу медіа (ІММ) і Демагогом (Demagog) про антиукраїнську пропаганду в січні, показує акаунти, які найчастіше публікували антиукраїнський контент: на першому місці в Твіттері був МаріанКонарський, який проголошує себе польським патріотом, публікує чужі коментарі, в змісті яких чітко вказуються проросійські погляди

@Killuminati_37: «Пєсков заявив, що російські спецслужби вживуть заходів після заяв України про готовність вбивати росіян. «Ця заява і те, що сказав пан Буданов, є прямим підтвердженням того, що київський режим не тільки спонсорує терористичну діяльність, а й твіти Дмитра Медведєва. Він сам стверджує, що українськанаціональност не існує, і її штучно називають «бандерівськими нацистиами яки жили у СРСР».

Серед лідерів знайшлися також депутати польського парламенту @GrzegorzBraun і партія Конфедерація (Konfederacja), яка була відома з максимального антиукраїнізму, але й прославилася підтримкою Росії. Колишній член партії Конфедерація, Артур Дзьамбор депутат сейму, заявляє у інтерв’ю, що ця партія є проросійською що сприяло його залишенню членства.

У цьому ж звіті першу десятку найбільш антиукраїнських акаунтів у Facebook займають згадані, серед ін. Ґжегож Браун (Grzegorz Braun), Шляхта (Szlachta), Конфедерація Польської Корони (Konfederacja Korony Polskiej), Симпатики Конфедерації (Sympatycy Konfederacji), Національний Рух (Ruch Narodowy), у Real24 (wRealu24) та Свободі та Незалежності (Wolność i Niepodległość — який портал був заблокований у Польщі за звинуваченням у проросійських маніпуляціях та оповіді). На жаль, акаунти у соціальних мережах далі є місцем для поширення такого типу контенту.

Януш Ковін Мікке — чинний депутат і колишній євродепутат, відомий своїми скандальними заявами на всі теми, роками з’явився у російських ЗМІ, брав участь у журналістських програмах. Колоритна фігура польської політики та соцмереж — публікує купу проросійських записів у своєму твіттері, критикував захист України, згідно з TVP, він вихваляє Росію за героїзм, хвалить білоруський режим. Його колега по партії Гжегож Барун, який стоїть на передовій звіту «Демагога», теж дуже медійна фігура, відомий своєю різкою антиукраїнською позицією, прославився на фото на Червоній площі разом із Леонідом Свиридовим, російським журналістом видворили з Польщі у грудні 2015 року. Його видворення збіглося з демонтажем мережі ҐРУ в Польщі. За даними «Rzeczpospolita» та Planeta: Гжегож «відверто проросійський і антиукраїнський депутат Конфедерації» змусив керівництво Міноборони скасувати таємні зустрічі. Через це що він перебував у кімнаті (без запрошення), що відкривало би конфіденційність наданих даних, наприклад можливу тактику на випадок війни.

Камраці (Kamraci), Войцех Ольшанський (Яблоновський) і Марцін Осадовський (Людвічек) лідери ультраправого угруповання, обидва зараз відбувають ув’язнення за ворожнечу мову та кримінальні погрози. Екстремальний Пато Ютубери та патостримери, згідно з Центром моніторингу расистської та ксенофобської поведінки — «На їхню думку, діяльність Войцеха Ольшанського є антипольською, шіснують записи, на яких видно, як Ольшанський після агресії проти України зустрічається з послом Росії в Польщі і у його присутності вихваляє російського злочинця, відповідального за вбивство польських офіцерів у Катині. они заявляють, що Ольшанський публічно підтримує злочинні режими Росії та Білорусі та лідерів цих країн — Лукашенка та Путіна

Кожен із видавничих мовників має цілу купу аудиторії, яка часто перевершує своїх гуру в проросійському наративі та теоріях змови про небезпеку від «гнилого заходу». Центр моніторингу расистської та ксенофобної поведінки регулярно повідомляє та оприлюднює цей вид діяльності. Проти багатьох із цих людей, які працюють на місцевому рівні, розглядаються судові справи. Однак це крапля у морі потреб.

Дельфіна Ертановська,

магістр журналістики та соціальних комунікацій,

аналітик ЗМІ, журналіст

Поделиться публикацией