ЯКЩО РОСІЯ ПЕРЕМОЖЕ? — FT

Газета Financial Times опублікувала статтю під назвою Що, якщо Росія переможе?, у якій попереджає Захід про можливі наслідки в разі поразки України та описує, як можна цього не допустити.

Згідно з FT, може трапитися:

  1. Росія продовжить безкарні масові вбивства, кастрації, зґвалтування, тортури і викрадення дітей в Україні.
  1. «На заході України може вижити вільна держава»,заявив колишній британський дипломат Пітер Рікеттс. «Вона навіть може вступити в ЄС», пише FT, але не буде захищена від повторних російських атак, незалежно від підписаних«договорів».
  2. Путін, який вже використовує продовольство як зброю, контролюватиме близько чверті світового експорту пшениці.
  3. Успіх Путіна надихне країни, які розглядають вторгнення на території сусідів: КитайВенесуелу, Азербайджан і тим більше саму Росію. Представниця Фонду Карнегі Дара Массікот зазначила, що, коли росіяни думають, що«перемогли», вони«стають надто самовпевненими і за кілька років вдаються до більш масштабних і зухвалих операцій». Ймовірне створення української армії в екзилі на території європейських країн робить ще більш імовірним напад Росії на ці країни.
  1. На дискредитоване НАТО чекає найсерйозніше випробування.Путін прагне довести, що НАТО і ЄС не впораються з новими викликами. Якщо він нападе на країни Балтії, НАТО, ймовірно, відправить свої війська, але чи надовго? Після загибелі кількох сотень західних солдатів ультраправі партії почнуть вимагати«миру», тобто мирних «договорів» із Путіним, які нічого не варті. Західні країни можуть відступити, боячись ядерної війни.

FT пише, що 5 стаття НАТО «не священна», а інші міжнародні угоди регулярно безкарно порушуються.

FT наголошує, що Захід має альтернативу «відмові від України». Економіка Росії низькотехнологічна і не більша за канадську. Європейці могли б допомогти Україні протистояти Путіну, навіть якщо США за Трампа відмовляться. У такому разі Європі доведеться швидко розвивати військову промисловість, але зусилля, яких це потребуватиме, «будуть незначними порівняно із зусиллями Росії». Також Європі доведеться замінити американську допомогу Україні.

Поделиться публикацией