«ЯКБИ США УХВАЛИЛИ РІШЕННЯ ПРО JAVELIN У ПЕРШІ ДВА ТИЖНІ, СИТУАЦІЯ НА ДОНБАСІ РОЗВИВАЛАСЯ Б ЗОВСІМ ІНАКШЕ» — ГЕНЕРАЛ ФІЛІП БРИДЛОУ

США повинні припинити озиратися на Росію, стримуючи себе в питаннях оборонної допомоги Україні, в тому числі летальною зброєю.

Про це 23 жовтня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на пряме включення Вашингтон — Київ та заяву колишнього верховного головнокомандувача об’єднаних сил у Європі американського генерала Філіпа Бридлоу.

«Ми підтримуємо (Україну – ред.), але водночас є вагання. Якби ми ухвалили рішення про Javelin  у перші два тижні – а не впродовж років, як це відбулося натомість – ситуація розвивалася б зовсім інакше», — підкреслив генерал, згадавши, зокрема, бої під Дебальцевим.

Він констатував, що США ще з початку російської агресії проти Грузії у 2008 році зайняли позицію самостримування, оскільки «переймалися, аби не спровокувати Росію». У цьому зв’язку він наголосив: у Вашингтоні мали б звернути увагу на те, що провокатором є саме РФ.

«Може, це нас мало спровокувати вторгнення (Росії – ред.) в Грузію 2008 року? Чи перше вторгнення на територію України, у Крим? Чи вторгнення Росії на Донбасі?» — зауважив Бридлоу.

За його словами, ніхто не хоче роздмухувати війну – це не в інтересах Сполучених Штатів. Водночас і росіяни не хотіли б стикнутися в протистоянні з Америкою.

«Росіяни хочуть зазіхати на своїх найближчих сусідів так, щоб не отримувати відповіді від нас, і досі вони мають бажаний результат», — підкреслив генерал, додавши, що США повинні знайти рішення в цій ситуації.

«Ми маємо бути ініціативними в нашій підтримці – на відміну від того, що було впродовж 12 років (з моменту агресії РФ проти Грузії – ред.)», — наголосив Бридлоу.

Як повідомляв Укрінформ, Центр американсько-українських відносин, Український конгресовий комітет Америки та Американська рада з питань зовнішньої політики проводять дводенну онлайн-конференцію Вашингтон — Київ. У включеннях беруть участь українські та американські високопосадовці, воєначальники, експерти. Основна тема дискусій зосереджується на оцінках бойової готовності України в умовах окупації Криму та агресії РФ на Донбасі.

Поделиться публикацией