ЩО В СКЛАДІ ВМС УКРАЇНИ ВПЕРШЕ В ІСТОРІЇ СФОРМОВАНА ОКРЕМА БРИГАДА ПІД МОРСЬКІ ДРОНИ-КАМІКАДЗЕ

Глава держави Володимир Зеленський 24 серпня 2023 року з нагоди 32-го Дня Незалежності України під час урочистих заходів вручав зокрема відзнаки військовим частинам та бойові прапори зі стрічками і почесними найменуваннями. Серед згаданих військових частин в цьому переліку згадується зокрема 385-та окрема бригада морських безпілотних комплексів спеціального призначення Військово-Морських сил ЗСУ.

Про це 25 серпня ц.р. повідомив Defense Express.

У виданні повідомляють, що з цього випливає, що в складі ВМС України вперше в історії сформована окрема бригада під морські дрони-камікадзе, що в першу чергу демонструє, наскільки багато в нас є такого озброєння для війни на морі.

Сам факт створення окремої бригади спецпризначення з катерами-камікадзе в складі ВМСУ непрямо підтверджує слова очільника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що уже налагоджено «нормальне серійне виробництво» такого виду зброї, і що тут вже не йдеться про «напівкустарне» виробництво «у гаражах».

Тим більш в умовах, що коли 30% морських дронів уражають призначені цілі, але інші 60-70% знищуються окупантами, то сам факт переходу на серійне виробництво в принципі є необхідною запорукою для продовження атак на Чорноморський флот РФ з використанням катерів-камікадзе.

В свою чергу, факт створення бригади спецпризначення з морськими дронами саме в складі ВМСУ також демонструє, що кожна атака з використанням цього виду зброї насправді є результатом координованих зусиль одразу кількох складових Сил оборони України, тобто національного флоту та спеціальних служб.

До появи Magura V5 на той момент уже підтверджувалось з відкритих джерел факт використання Україною чотирьох різних типів катерів-камікадзе, а дрон Sea Baby, про існування якого стало відомо зі слів глави СБУ Василя Малюка, якраз і є шостим типом морського дрона-камікадзе в розпорядженні наших захисників.

На цьому тлі окремо цікавим виглядає питання, як в рамках однієї морської бригади можуть уживатись між собою одразу 6 різних типів морських дронів-камікадзе, зокрема чи є якісь відмінності в управлінні та обслуговуванні. Але на це питання у відкритому доступі відповіді поки що нема.

 

Поделиться публикацией