ШТАТИ ДОПУСКАЮТЬ, ЩО КИТАЙ БУВ ГОТОВИЙ НАДАТИ ДОПОМОГУ РОСІЇ – ЗМІ

США поділилися зі своїми союзниками закритою інформацією про те, що Китай висловив «певну готовність» надати допомогу Росії, яка здійснила збройне вторгнення в Україну, натомість Пекін категорично заперечує такі твердження.

Про це повідомляє в ніч проти вівторка американський телеканал CNN, передав Укрінформ.

«США передали по дипломатичних каналах своїм союзникам у Європі та Азії, що Китай висловив готовність допомогти росії, яка попросила підтримки», — зауважується в повідомленні із посиланням на неназваного представника західної країни, а також американського дипломата.

Як зазначає видання, серед допомоги, яку просила Росія – готові військові продуктові набори. «Російська армія в Україні має значні проблеми з харчуванням, через що постійно вдається до мародерства», — зазначило видання.

Серед іншого РФ надала Китаю і запити з технічного забезпечення, проблеми з яким «ускладнюють дії російських військових».

При цьому, з американського боку не уточнювалося, чи вже була надана ця допомога.

Водночас за словами офіційного джерела, «США також попередили, що Китай, ймовірно, заперечуватиме, що він висловлював таку готовність».

Тим часом в іншій публікації CNN зазначається, що офіційний Пекін називає ці повідомлення дезінформацією.

«Високопоставлений дипломат Китаю Ян Цзечі заявив Вашингтону 14 березня, що Пекін висловлює жаль у зв’язку з війною в Україні, однак не терпітиме будь-яких спроб «очорнити» позицію Китаю», — зауважується в повідомленні.

Заява пролунала після переговорів КНР-США 14 березня у Римі, де з одного боку делегацію очолював Ян Цзеці, з іншого – радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван.

За інформацією китайської сторони, «Китай завжди закликав до поваги суверенітету й територіальної цілісності всіх країн, дотримання Статуту й принципів ООН», а також що Пекін продовжуватиме сприяти мирним переговорам і вже надав «екстрену гуманітарну допомогу» Україні. Водночас представник КНР у своїй позиції заявив, що «важливо з’ясувати історичний контекст української проблеми, зрозуміти суть її походження та відповісти на законні занепокоєння всіх сторін».

Як повідомляв Укрінформ, під час переговорів у Римі 14 березня делегація США зайняла жорстку позицію й попередила Пекін про серйозні наслідки в разі, якщо КНР надасть підтримку росії у її агресії проти України.

Поделиться публикацией