ШЕСТИЗАРЯДНИЙ ПНЕВМО-ГРАНАТОМЕТ ДЛЯ СИЛ ОБОРОНИ РОЗРОБИЛИ ПРИВАТНІ КОНСТРУКТОРИ З ВІННИЦІ

Редакція ІА «ОПК» пропонує для розгляду виробників зброї застосування провідних технологій створення гранатометів під компанії «Вінницька Інноваційна Лабораторія»

 

15 років тому у Вінниці група інженерів, конструкторів та науковців, які працювали у галузі створення та впровадження у техніку сучасних технологій, а саме у галузі гідравліки, пневматики, теплофізики, автоматики та системотехніки, створили об’єднання за науковими  інтересами «Вінницька Інноваційна Лабораторія», для розробки новітніх технологій в різних галузях науки та техніки.

Основним проектом лабораторії стала розробка пакету технологій зі створення системи, що дає можливість виробництва дешевої, екологічно чистої енергії з атмосферного кисню.

На сьогоднішній день, розробки компанії дійшли до етапу створення дослідно-демонстраційного зразка універсальної теплової енергетичної установки (електростанції).

Варто відзначити, що ця інноваційна технологія, що перевернула загальноприйняті уявлення про теплову енергетику в цілому, розробляється на основі великого пакету нових технологій та ноу-хау, які мають багато варіантів застосування і в інших галузях.

Крім того, ці технології дозволили створити абсолютно нові технологічні продукти, аналогів яких у світі не існує, а саме пневматичні системи, та імпульсні гідравлічні системи.

Війна стимулювала розробників до застосування унікальної технології для створення розробок оборонного призначення.

 

Макет пневматичної системи калібром 50 мм (2018 рік)

 

Серед найбільш знакових на сьогодні варто відзначити ручний шестизарядний гранатомет калібром 25-40 мм, з дальністю стрільби до 800 м, з ресивером стисненого повітря на 3-5 л, і максимальною скорострільністю до 250 пострілів за хвилину.

 

 

У 2018 році на полігоні було продемонстровано макет калібром 50 мм. Присутні — представники ДП «45 ЄМЗ», Вінниця, МО України та МНС України

 

Крім того «Вінницька Інноваційна Лабораторія» пропонує універсальну пневматичну автоматичну гармату, що здатна стріляти як прямим наведенням (настильна стрільба), так і з закритих позицій (навісна стрільба): гаубиця, міномет, гранатомет, протипожежна гармата і гармата для постановки димової/аерозольної завіси, яка здатна однією чергою, за 2-3 хвилини випустити до однієї тисячі боєприпасів (до трьох тисяч кілограмів активної речовини). За потужністю залпу одна така установка порівняна із залпом 10-ти бойових установок «Град».

Також, вона може бути виконана у дво-, чотири- або шестиствольному варіанті, що забезпечує залповий вогонь.

Ще одним з напрацювань компанії є автоматична пускова установка керованих реактивних снарядів. При виготовленні агрегату, як протитанкової системи, контрольована одним агрегатом площа, може становити від 100 до 800 квадратних кілометрів. При цьому може бути гарантоване практично повне знищення будь-якої техніки або укріплених точок на контрольованій території.

Показово, що принцип роботи агрегату порівняно простий. Він здійснює запуск реактивних самонавідних чи керованих снарядів під великими кутами (45-75 градусів) піднесення. Реактивний снаряд, у неактивній фазі, піднімається на висоту 3-7 км і зависає там на 5-7 секунд, вибираючи ціль. Далі запускається реактивний двигун снаряда і снаряд, як ракета, спрямовується до цілі, вражаючи її зверху у найменш захищені точки.

Варто відзначити, що пневматичний запуск навіть існуючих ПЗРК або ПТУР, що діють на дистанції до 5 кілометрів, дозволяє збільшити дальність їх дії до 15-25 кілометрів, оскільки основна витрата енергії витрачається реактивним снарядом на розгін, а у випадку технології вінницької компанії  цю функцію виконує пневматична пускова установка.

На підприємстві наголошують, що також може здійснюватися вогонь і неактивними керованими снарядами (мінами, бомбами), лише з меншою дистанцією і точністю вражання цілі.

Також в компанії пропонують двоствольний бомбомет калібром 180-350-мм, призначений для встановлення на самохідне колісне або гусеничне шасі. Він здатний однією чергою, за 3 хвилини випустити до 120 боєзарядів (до шести тисяч кілограмів активної речовини). За потужністю залпу один такий бомбомет перевершить залп 3-х установок ТОС «Буратіно» або 20-ти установок «Град». З цієї системи також може здійснюватися вогонь активними та неактивними керованими снарядами (мінами, бомбами).

Крім того, в почесний список перспективних розробок компанії «Вінницька Інноваційна Лабораторія» входить й автоматична пневматична гармата з касетними магазинами великої ємності, де як снаряди, використовуються контейнери зі спеціальним наповнювачем або брикетами з цієї речовини — це основна протипожежна система проекту.

На підприємстві наголошують, що гармата призначена для гасіння пожеж на відстані до 3000 метрів або на висоті до 1200 метрів, а також особливо небезпечних або недоступних місцях. Принцип роботи цієї системи дуже простий — обстріл палаючої території або об’єкта горіння речовинами, що гасять вогонь, з дистанції та забезпечує абсолютну безпеку людям.

Також варто відзначити імпульсні пневматичні автоматичні гідравлічні гармати. Вони здатні викидати воду або вогнегасну суміш певними порціями з високою швидкістю та частотою. При цьому тиск викиду робочої суміші може досягати 200 атмосфер, що може забезпечувати дуже високу швидкість робочого струменя на зрізі ствола.

За інформацією компанії, максимальна дальність ураження на практиці складатиме не менше 300 метрів. Дальність стрільби, обсяг та частота імпульсів – величини регульовані, залежно від умов роботи.

Крім того, велика швидкість польоту порцій води дозволяє не заливати полум’я, а збивати його з предметів, що горять. При цьому вода перетворюється на «щільний туман», припиняючи горіння в зоні його поширення, а різні змінні насадки на стовбурах (з можливістю їх автоматичної зміни по команді оператора), одночасно з можливістю зміни робочих характеристик таких установок, дозволять гідрогарматі вистрілювати воду порціями, сила яких буде здатна проламати стіну будівлі, що горить. Також технологія забезпечить можливість працювати на значній відстані.

 

Нижче в таблиці наведено порівняльні характеристики пропонованого гранатомета з аналогічним пороховим гранатометом ХМ-25, розроблений компаніями Heckler & Koch, Німеччина та Alliant Techsystems США, як найбільш цікавий для порівняння.

 

Характеристика ХМ-25 ПГ-25
Калібр (мм.) 25 25
Маса (кг.) 6,35 5,5
Місткість магазину (шт.) 5 6
Початкова швидкість гранати (м/с) 210 120-320
Маса гранати (гр.) 80 70-120
Маса в/р в гранаті (гр.) 10 20
Прицільна дальність стрілянини (м.) 500 800
Максимальна дальність стрілянини (м.) 1000 1600
Максимальний імпульс віддачі 1-Х 0,4-Х
Собівартість одного екземпляру($) 1000
Ціна продажу одного екземпляру($) 25000 5000
Ресурс пострілів (шт.) 3000 100000

 

 

 

В компанії наголошують, що всі проекти передбачають створення дослідного зразка системи та його продаж разом із усіма правами на зразок системи та технології, закладені у його конструкції. Також розглядається й  варіант організації масового виробництва таких систем.

Показово, що проект пневматичних гармат одержав високу оцінку Національної Академії Сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, а також першого заступника командувача Антитерористичного центру при СБУ на території Донецької та Луганської областей Збройних сил України генерал-лейтенанта М.В. Забродського.

Серед досягнень компанії варто відзначити те, що команда компанії «Вінницька Інноваційна Лабораторія» стала фіналістом конкурсу проектів оборонних технологій «Sikorsky Challenge» в 2019 році. У тому ж 2019 році команда брала участь й у Китайському міжнародному ярмарку інвестицій та торгівлі «Сhina Internetional Talents Cooperation Fair».

Але у зв’язку з тим, що вартість реалізації проектів компанії від 100 тис. до 50 млн. доларів США при термінах реалізації від 7 місяців до 5 років, виникають певні труднощі у пошуках партнерів-інвесторів в Україні. Серед найбільш доступних проектів підприємці пропонують – «Проект виробництва дослідного ручного пневматичного автоматичного гранатомета калібром 25-мм».

Пропонований проект передбачає створення двох однакових демонстраційних зразків ручного автоматичного пневматичного гранатомету калібром 25-мм та 200 навчальних масово-габаритних макетів гранат до них. Термін реалізації пропонованого проекту становить 6-7 місяців. Загальна вартість реалізації цього проекту становить близько 100 тисяч доларів. За результатами роботи та випробувань зразків гранатомет може бути запущений у серійне виробництво або весь проект може бути проданий третій особі.

В компанії наголошують, що за серійного виробництва такого гранатомета його собівартість складе близько 1000 доларів, а ціна продажу – 3-8 тисяч доларів. Отже, рентабельність виробництва гранатометів становитиме від 200 до 700%. Т

Також повідомляється, що у перспективі калібр зразків може бути змінений за бажанням замовника в межах від 25 до 40 міліметрів, а частину комплектуючих можна буде виготовляти з композитних матеріалів, що знизить вагу і вартість гранатомета.

В компанії повідомляють, що пропонований гранатомет має багато переваг у порівнянні зі своїми пороховими аналогами, а саме:

▪ малошумний постріл,

▪ відсутність спалаху пострілу при нічній стрільбі,

▪ регульована потужність пострілу,

▪ регульована скорострільність,

▪ мінімальний імпульс віддачі,

▪ коефіцієнт наповнення вибухової речовини 75%.

 

 

Головний конструктор проекту О. Бойко презентує проєкт «Самохідний багатофункціональний протипожежний комплекс»

 

За самостійної організації серійного виробництва подібних систем різних калібрів та призначення, обсяги їх виробництва можуть становити 3-4 тисячі штук на рік.

При продажі проекту третій особі, дохід від його продажу пакетом (зразки, права на використовувані технології, технічна документація) становитиме не менше $ 5 млн. і такий продаж може бути здійснений у строк 9-10 місяців з моменту початку роботи над проектом (момент вкладення інвестицій).

«На сьогоднішній день наша команда шукає партнерів-інвесторів, яким було б вигідно розвивати наші унікальні технології», — повідомляють в компанії.

А від редакції ІА «ОПК» на останок варто додати, що за умов сучасної війни з акцентами на активність автономних підрозділів сучасні легкі озброєння можуть суттєво посилити підрозділи сил оборони, включно й загони Військ територіальної оборони.

 

 

Поделиться публикацией