ШВЕДИ ПРОГОВОРИЛИСЯ ПРО МОЖЛИВІСТЬ НАДАТИ УКРАЇНІ ОПЕРАТИВНО-ТАКТИЧНИХ РАКЕТ — АНАЛІЗ DEFENSE EXPRESS

Новий дванадцятий пакет допомоги України, якій містить дійсно важливе повідомлення відносно опанування українськими пілотами та техніками винищувачів Gripen, містило ще один важливий момент. Згадку про те, що Україна також отримає далекобійне ракетне озброєння. Зокрема в офіційному повідомленні шведського уряду зазначалось, що через фонд International Fund for Ukraine, а він формується Великою Британією, Норвегією, Данією, Нідерландами, самою Швецією та іншими країнами, для України буде закуплено далекобійні ракети (зазначимо, що у шведській мові robot — це й ракета). Але доволі швидко це речення було видалено з офіційного повідомлення, хоча й встигло залишитись у кеші Google. Також була викладена примітка, що минула версія містила неточність відносно використання фонду саме з цією метою.

Водночас з боку Defenese Express, будемо відверті, не так важливо завдяки якому механізму ЗСУ будуть посилюватись далекобійним ракетним озброєнням, головне, що б таке посилення відбулось частіше та у значних об’ємах. Й тому цілком доцільно розглянути варіанти того, про які все ж таки ракети, звісно виключно гіпотетично, може йти мова.

Й першим очевидним кандидатом є додаткові ракети Storm Shadow від Великої Британії, профінансувати передачу яких може уряд Швеції. Й саме цей варіант, через те, що він вже опрацьований та довів свою ефективність доволі вірогідний. Хоча не варто виключати й те, що мова цілком може йти про Joint Strike Missile — повітряну версію відомої протикорабельної NSM, яка може уражати наземні цілі. Зрештою, отримання позначки «ефективність доведена у бою» може мати для норвезької компанії Kongsberg все ж таки певне значення для підвищення експортного потенціалу власної розробки.

Водночас й сама Швеція також бере участь у виробництві аналогічної крилатої ракети — Taurus, які, як й Storm Shadow виробляються концерном MBDA. Тим паче, що про цю зброю вже також йшла мова, але розмови йшли відносно німецьких запасів ракет, й у Берліні офіційного сказали, що передача Taurus не планується.

Але насправді у самій Швеції є власна «національна» ракета RBS 15 (Robotsystem 15) від Saab, яка хоча і є протикорабельною ракетою, але у сучасній Mk IV Gungnir може уражати наземні цілі. При цьому на абсолютно конвенційній дальності у 200 або 300 км. Й вкрай приємною особливістю RBS 15 Mk IV Gungnir є те, що вона має не лише повітряний старт, а її можливо запускати й з наземних пускових установок, або з кораблів. Сама ракета RBS 15 Mk IV Gungnir має вагу 650 кг, з яких близько 200 кг — це бойова частина, для прориву протиповітряної оборони вона використовує маловисотний політ, летить зі швидкістю 0,9 Маха, для навігації використовує інерціальну та захищену від завад супутникову навігацію, а на кінцевій ділянці вишукує відповідну ціль власною РЛС.

Поделиться публикацией