ЧИНОВНИКІВ «СПЕЦТЕХНОЕКСПОРТУ» ПІДОЗРЮЮТЬ У КОРУПЦІЇ НА 55 МЛН

Керівник САП Назар Холодницький повідомив про підозру колишньому директору дочірнього підприємства Державної компанії «Укрспецекспорт» Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства «Спецтехноекспорт» (далі – ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт»), причетного до організації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала державному підприємству збитків на суму 55,5 млн гривень.

Про це 4 березня ц.р. повідомив «Український мілітарний портал».

Крім того, під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні прокурорами САП спільно з детективами НАБУ повідомлено про підозру ще чотирьом чинним та колишнім високопосадовцям ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».

Посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища за попередньою змовою розтрати майна, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, тобто скоєння злочинів, передбачених ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.5 ст.191, ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», із залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства, організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх закордон на користь іноземної юридичної особи.

Так, у ході виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» як розпорядником майна ДП «Завод 410 ЦА» з Міністерством оборони Індії, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Згідно з умовами цієї угоди агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту.

За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними службовими особами ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП «Завод 410 ЦА» державні кошти в сумі 2,2 млн доларів США.

Зібрані слідством докази свідчать про те, що згаданий посередник жодних послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав.

Таким чином, внаслідок протиправних дій службових осіб ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП «Завод 410 ЦА» спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

Наразі зазначені особи, у тому числі колишній та нинішній директори дочірнього підприємства, затримані в порядку, передбаченому ст.208 КПК України.

До суду готуються клопотання про обрання їм запобіжних заходів, пов‘язаних з триманням під вартою.

Поделиться публикацией