ЧЕХІЯ МАЄ НАМІР ОБМЕЖИТИ ЗРОСТАННЯ ВИТРАТ НА ОБОРОНУ

 

 

Прем’єр-міністр Чехії в ході недавнього візиту до Ізраїлю, заявив, що якщо зараз збільшити витрати на оборону до 2% ВВП, вони складуть 130 млрд. Крон (5,7 млрд. Дол.). Це неможливо як з точки зору виділення подібної суми, так і можливостей Міністерства оборони витратити ці кошти.

Таку інформацію повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на Jane’s Defence Weekly.

Такої ж думки дотримується міністр внутрішніх справ Ян Гамачек. За його словами, «виділення Збройним силам 2% ВВП в даний час не має сенсу, оскільки це величезна для Чехії сума в умовах, коли доводиться знаходити кошти на дитячу допомогу, пенсії за віком, зарплати пожежникам і поліції».

Я.Гамачек припустив, що витрати на оборону в Чехії можуть бути обмежені на рівні близько 1,4% ВВП або 80 млрд. Крон.

 

Командування Збройних сил і Міністерство оборони не згодні зі зміною довгострокових планів фінансування оборони. У офіційній заяві, розміщеній 3 лютого на веб-сайті Міністерства оборони, заявлено про можливий негативний вплив обмеження витрат на процес модернізації та реалізацію стратегічних проектів придбань, а також про «негативному сигналі для НАТО». За заявою міністра оборони Любомира Метнара, Збройні сили «потребують модернізації».

 

Програма модернізації ЗС Чехії включає ряд великих довгострокових проектів із закупівлі ВіВТ, включаючи 12 вертольотів сімейства H-1, 210 бойових машин піхоти, 52 самохідні гаубиці, ЗРК малої дальності, РЛС MADR і нових літаків. Їх реалізація може бути поставлена ​​під загрозу через можливе скорочення витрат на оборону. В даний час міністерство не розробляло заходи економії коштів, оскільки інформація про можливе скорочення частки витрат на оборону з’явилася лише недавно.

 

Протягом останніх декількох тижнів Міністерство оборони зіткнулося з рядом проблем. Імовірно, існує зв’язок між обговоренням можливих скорочень витрат на оборону і відставкою заступника міністра оборони Філіпа Шихі 12 лютого 2020 року. В його основні функції входив контроль реалізації дорогих стратегічних проектів закупівель та А.Бабіш і його заступники не були задоволені роботою чиновника. Напередодні загальних виборів в 2021 році діючі політики прагнуть знайти кошти на фінансування раніше даних обіцянок. Саме це, за оцінкою експертів, є основною причиною обмеження оборонних витрат.

Поделиться публикацией