«ЧЕЗАРА» ВИГРАВ СУД У МІНОБОРОНИ ЩОДО ЗМІНИ ТЕРМІНІВ СТВОРЕННЯ БАК «СОКІЛ»

ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів» («ЧеЗаРа») виграло суд у Міноборони щодо зміни термінів створення безпілотного авіаційного комплексу (БАК) «Сокіл», розробка якого затримується через збільшення термінів випробувань бронеавтомобілів «Варта», що є базовим шасі комплексу.

 

Як передав портал ukrmilitary.com, справа дійшла до Верховного Суду, куди звернулося Міноборони із касаційною скаргою на постанову Північного апеляційного господарського суду та рішення Господарського суду міста Києва. Проте 27 травня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду закрив провадження за позовом Міноборони.

 

Судовий спір виник через контракт укладений 16.12.2017 між ПрАТ «ЧеЗаРа» та Міноборони на виконання дослідно-конструкторської роботи (ДКР) «Створення безпілотного авіаційного комплексу «шифр «Сокіл» за державним оборонним замовленням № 403/2/17-6.

 

Але в ході виконання контракту виникли обставини, які, на думку ПрАТ «ЧеЗаРа», вплинули на своєчасність виконання ДКР та створення продукції за держконтрактом, що призводить до порушення майнових інтересів сторін.

 

Зокрема, відповідно до вимог ГОСТ В 15.203-79 (ДСТУ В-П 15.203:2017) та робочої конструкторської документації), складальними частинами дослідного зразка ДКР є спеціалізовані броньовані автомобілі (СБА), які перед збиранням дослідного зразку, мають пройти попередні та міжвідомчі випробування. Розробку машин виконало ТОВ «Українська бронетехніка».

 

Але Міноборони, у визначений контрактом строк, не завершило державні випробування цих автомобілів та прийняло рішення щодо збільшення гарантійного пробігу автомобіля з міжвідомчих випробувань до державних випробувань дослідного зразка ДКР, що своєю чергою збільшило термін виконання другого етапу ДКР.

 

Позивач неодноразово звертався до відповідача (Міноборони) з пропозицією внести зміни до умов контракту. Однак запропоновані позивачем зміни не були погоджені відповідачем.

 

Господарський суд міста Києва від 22.10.2020 р. задовольнив позовні вимоги ПрАТ «ЧеЗаРа» про внесення змін до Тактико-технічного завдання на ДКР «Створення безпілотного авіаційного комплексу «шифр «Сокіл» та вніс зміни до календарного плану.

 

Вказане рішення суду було оскаржено в апеляційному порядку Міноборони. Постановою Північного апеляційного господарського суду від 02.02.2021 апеляційну скаргу Міністерства оборони на рішення Господарського суду міста Києва від 22.10.2020 у справі № 910/8802/20 залишено без задоволення, оскаржуване рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Крапку у справі поставив Верховний суд.

 

Поделиться публикацией