ЧВЕРТЬ КОНТРАКТІВ ДЕРЖОБОРОНЗАМОВЛЕННЯ-2020 УКРОБОРОНПРОМ ВИКОНУЄ ІЗ ВИПЕРЕДЖЕННЯМ ГРАФІКУ

Підприємства державного концерну “Укроборонпром” стабільно та в повному обсязі виконують контракти за державним оборонним замовленням (ДОЗ) на 2020 рік, попри заходи національного карантину та коронавірусні обмеження у світі.

 

Про це 18 вересня повідомив на своєму сайті “Укроборонпром”.

 

У рамках цьогорічного ДОЗ укладено та виконується 200 контрактів на суму 12,2 млрд грн для чотирьох державних замовників: Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби та Головного управління розвідки Міноборони. 86 з них є перехідними контрактами з 2019 року.

 

До виконання державного оборонного замовлення залучені 46 підприємств-учасників ДК “Укроборонпром”.

 

За 8 місяців 2020 року виконання плану з виготовлення нових одиниць та модернізації озброєння та військової техніки (ОВТ) в рамках ДОЗ складає 97%, ремонту і відновлення ОВТ – 100%. Близько 50 контрактів виконуються із випередженням графіку.

 

Станом на серпень 2020 року темпи виконання державного оборонного замовлення підприємствами ДК “Укроборонпрому” залишаються на рівні аналогічного періоду минулого року.

 

Згідно із затвердженими планами передачі продукції, замовники вже отримали близька 1200 одиниць нового, модернізованого та відремонтованого ОВТ від загального обсягу, передбаченого держоборонзамовленням. При цьому, через пізнє контрактування за державним оборонним замовленням, яке розпочалося у травні 2020 року, здача основної кількості техніки запланована на третій та четвертий квартали поточного року.

 

Цього року підприємства “Укроборонпрому” виконують 36% від загального обсягу держоборонзамовлення. Решту потреб замовників закривають спецекспортери, які імпортують необхідну продукцію (10%) та приватні виробники озброєння (54%).

 

Варто відмітити, що зменшення частки державних компаній у виконанні державного оборонного замовлення є тенденцією останніх 6 років:

 

 

 

«Виконання державного оборонного замовлення напряму залежить від того, чи існує в Україні система довгострокового планування. Від цього напряму залежить ритмічність завантаження виробництва замовленнями на виготовлення, ремонт та модернізацію озброєння та техніки. Тому надзвичайно важливо, щоб всі державні органи, від яких залежить узгодження держоборонзамовленя, дотримувалися графіку і наступного року у нас не було такої ситуації, коли ДОЗ зайшов на виконавців із запізненням у декілька місяців. Також важливо, щоб були вирішені регуляторні перешкоди, які ускладнюють виконання ДОЗ. Над цим ми зараз працюємо разом з новим Міністерством з питань стратегічних галузей економіки. Йдеться про вирішення проблеми із обмеженням прибутку державних підприємств, які виконують ДОЗ та усунення ризиків виконання ДОЗ під державні гарантії», – підсумував Мустафа Найєм, заступник генерального директора з питань взаємодії з органами державної влади.

 

Поделиться публикацией