ЦІЄЇ ОСЕНІ США МОЖУТЬ ОГОЛОСИТИ ПРО ПЕРЕДАЧУ УКРАЇНІ ДАЛЕКОБІЙНИХ КРИЛАТИХ РАКЕТ

США можуть вже цієї осені оголосити про передачу крилатих ракет JASSM Україні, які здатні досягти цілей в Росії. Але поставки можуть затягнутися на декілька місяців, заявили американські чиновники. Очікується, що про включення ракет класу «повітря-поверхня» (JASSM) до пакету озброєнь буде оголошено цієї осені, повідомили три джерела агентству Reuters.

З отриманням цих ракет Україна може отримати стратегічну перевагу.

Надсилання JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічний розвиток війни, оскільки більша частина Росії опиниться в зоні досяжності цих ракет. Військові аналітики припускають, що впровадження  ракет JASSM, які є малопомітними й можуть вражати на більшу відстань, ніж більшість інших ракет з нинішнього арсеналу України, може змусити Росію відсунути свої плацдарми та склади постачання на сотні кілометрів назад. «Це серйозно ускладнить здатність Росії підтримувати свої наступальні операції й потенційно надасть Україні стратегічну перевагу», — зазначає Reuters.

Надання Україні JASSM також посилить тиск на Вашингтон, щоб він зняв обмеження на використання Україною американської зброї в глибині Росії, оскільки їхня дія буде обмеженою, якщо Україні не буде дозволено використовувати їх по цілях на території Росії, сказав співробітник Конгресу, який працює над цим питанням.

Поделиться публикацией