ЦИВІЛЬНІ ДРОНИ ДОПОМАГАЮТЬ НЕ ПРОГРАВАТИ, ЯКЩО СУПРОТИВНИК МАЄ ПЕРЕВАГУ В ОЗБРОЄННІ – ЄП

Слова міністра оборони Олексія Резнікова наприкінці 2022 року, що цивільні дрони не пристосовані до роботи в бойових умовах, а командування називає їх «весільними» викликали гостру реакцію в суспільстві.

Ситуацію навколо цивільних дронів роз’яснили в «Європейській правді».

«У мене (в Міноборони – ЕП) у закупці «мавіків» немає, щоб ви розуміли. Військові їх не сприймають, наші генерали називають їх весільними дронами.

Те, що наші унікальні хлопці-креативники використовують їх для ведення, скажімо так, маленької окопної боротьби і знищення в тому числі ворогів, цьому – нашому креативу і винахідливості – аплодують», – сказав міністр.

Військові, волонтери та громадяни, причетні до аеророзвідки, скептично оцінили слова міністра.

«Разом зі старлінком дрони дають тандем, який дозволяє не програвати при явній перевазі супротивника в зброї. Без них ми б витрачали в рази більше боєприпасів для ураження в рази меншої кількості цілей і воювали б за Дніпро, а не за Бахмут», – каже засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега.

Волонтери разом із суспільством намагаються самостійно закривати потреби армії в таких дронах, але попит на них тільки збільшується. У чому особливість комерційних дронів, яка тривалість їх експлуатації на війні та чи можливо їх чимось замінити у випадку критичного дефіциту на ринку?

Під час війни в умовах дефіциту військових безпілотних літальних апаратів (БПЛА) близької розвідки їх досить ефективно замінюють комерційні прилади. Найчастіше мова йде про квадрокоптери фірм DJI та Autel.

На фронті комерційні дрони є очима військових. Вони дозволяють спостерігати за ситуацією на відстані до 10 км. Висування ворожих сил, налаштування їхньої артилерії, корегування вогню – усе це робота «весільних» дронів.

«Matrice 300 чи Matrice 30 (моделі дронів компанії DJI – ЕП) завдяки камері з 200-кратним зумом ідеально підходять для корегування вогню на відстані пʼять-десять кілометрів. Поки з відомих мені рекордів – 26 кілометрів з виявлення і корегування», – розповідає інструктор БПЛА ГО «Аеророзвідка» Сергій Рістенко.

Спектр можливостей комерційних дронів розширюється завдяки їх модифікації. Наприклад, системи скидання, які прикріплюють до звичайного квадрокоптера, перетворюють його на дієвий засіб ураження живої сили і російських танків.

Переобладнують дрони зазвичай самі військові. Вони ж виготовляють вибухові пристрої (осколкові гранати калібру 30-40 мм) та продумують способи їх скидання на російські позиції. Утім, є і приватні розробки систем скидання.

Посилання на повний матеріал: https://www.epravda.com.ua/publications/2023/02/2/696618/

 

Поделиться публикацией