ЦДАКР ПІДТРИМУЄ РОЗВИТОК ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) підтримує розвиток експортного потенціалу України, — заявили інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» в центрі, коментуючи появу у ЗМІ інформації про можливу закупівлю Пакистаном українських танків «Оплот» та розвиток співробітництва із Саудівською Аравією у сфері літакобудування. Зокрема, за словами фахівців ЦДАКР, навіть за умов ведення війни варто розвивати експортні можливості, оскільки це, серед іншого, збільшує потенціал підприємств у виконанні державного оборонного замовлення.

«Підприємства майже постійно мають дефіцит обігових коштів, тоді як отримана з-за кордону валюта надає можливість збільшити масштаби виробництв», — пояснили в ЦДАКР свою позицію, додавши, що «досить вагомою для держави є практика виконання дослідно-конструкторських робіт в межах загальних контрактів – ці інтелектуальні здобутки потім активно використовуються в інтересах національної оборони». Крім того, дуже важливим аспектом фахівці центру вважають збереження позицій держави на світовому ринку озброєнь. «Значна частина українських озброєнь пройшла хрещення війною, то ж експортний успіх фактично забезпечено, а потенціал військово-технічного співробітництва вже нині понад 2 – 2.5 млрд. дол., — за умов демонополізації збройного експорту», — вважають в ЦДАКР.

Водночас, експерти ЦДАКР наголошують: експорт озброєнь і військової техніки (ОВТ) буде виправданий лише у тому випадку, коли за рахунок розширення виробництв такі ОВТ потраплятимуть у ЗСУ. «Потрібне поступове впровадження нових ОВТ, в тому числі, танків «Оплот», в діючу армію, з урахуванням циклу навчання екіпажів, створення та впровадження тренажерів і так далі, — підкреслюють у центрі, — завод, який виробляв в СРСР 600 танків щорічно, має навчитися хоча б 20 – 30 машин випускати».

Як повідомляли ЗМІ, ‏ Pakistan Defence анонсував появу нового танку в армії Пакистану. Зокрема, раніше посол Пакистану в Україні Атар Аббас казав про наміри Пакистану придбати в України близько сотні танків “Оплот”. Згідно з інформацією ЗМІ, нині на завершальній стадії тестування та оцінки знаходиться угода про закупівлю українського бойового танку “Оплот”. Та у випадку підписання Пакистан купить на харківському підприємстві “Завод ім. Малишева більше ста одиниць цієї техніки.

Значні експортні перспективи підтвердив й український військово-транспортний літак Ан-132Д.

Поделиться публикацией
-->