КЕРІВНИК ЦДАКР ПІДТРИМУЄ ПРОПОЗИЦІЮ В.БОГУСЛАЄВА ЗВІЛЬНИТИ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ОПК

Керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) підтримує пропозицію президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва звільнити оборонні підприємства від оподаткування обладнання, що закуповується за кордоном для налагодження виробництва озброєнь та військової техніки (ОВТ).

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» директор ЦДАКР Валентин Бадрак, коментуючи звернення президента АТ «Мотор Січ» до Міжвідомчої комісії з питань оборонно-промислового комплексу при Раді національної безпеки і оборони України (головою Міжвідомчої комісії є заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бровченко – «ОПК»)

За його словами, питання зниження податкового навантаження на підприємства ОПК під час війни з РФ є потребою часу та можливістю забезпечити зростання технологічного рівню оборонних підприємств, модернізації їх основних фондів. Він додав, що до цього прагне й найбільше в Україні об’єднання підприємств ОПК – Ліга оборонних підприємств України (до складу Ліги нині входить близько 60 приватних підприємств ОПК України), членами якої є і АТ «Мотор Січ», і сам ЦДАКР.

В.Бадрак також вважає доцільним і другу пропозицію президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва, а саме, використовувати ті комплектуючі російського виробництва, відносно яких важко або малоймовірно зробити імпортозаміщення. «Загалом, — каже Бадрак, — це мистецтво можливого – використовувати технологічні досягнення або вироби ворожої країни, будуючи оборону для захисту від неї. Такий стан справ є тимчасовим, але сьогодні, коли дуже важко здійснити оперативне переозброєння війська, отримання будь-яким шляхом важливі вироби оборонного призначення російського виробництва, в тому числі, через треті країни, виправдане та необхідне». Експерт підкреслив, що йдеться не про закупівлю у Росії комплектуючих, а про фактичну їх легалізацію після отримання через треті країни або вилучення у самої Росії.

Керівник ЦДАКР навів приклад, коли для ремонту і модернізації засобів ППО Україні потрібні були клістрони та магнетрони, і було не важливо, російського вони походження чи ні, головне, щоб допомогли захистити країну. «Загалом за знаходження та налагодження постачання в Україну критичних комплектуючих треба нагороджувати орденами», — вважає Бадрак.

Поделиться публикацией