ХІМІЧНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ УКРАЇНІ ІСНУЄ – ВИСНОВКИ ОБСЄ

Редакція інформагентства «Оборонно-промисловий кур’єр» за своїми каналами отримала висновки фахівців Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) щодо хімічної загрози Україні. За словами представника ОБСЄ, після представлених українській владі висновків виявилося, що в безпекових структурах країни немає відповіді на означені питання. То ж, Редакція «ОПК» вважає за необхідне поінформувати із висновками (нижче буде неофіційний переклад) ОБСЄ, які здаються актуальними.

Україна не має хімічної зброї. У той же час загрози та ризики несанкціонованого використання токсичних хімікатів або нападу на підприємства, які виробляють хімічні речовини, становлять серйозну проблему для безпеки, економіки, охорони здоров’я та навколишнього середовища в Україні. Хімічні загрози залишаються серйозними, особливо на Сході України. Багато хімічних об’єктів, місць зберігання та захоронення були залишені, тому існують постійні загрози щодо хімічної інфраструктури. Існують також загрози нелегальної торгівлі токсичними хімічними речовинами та екологічними катастрофами.

Ми, як і наші українські та міжнародні партнери, стурбовані тим, що нестабільна ситуація в галузі безпеки підвищує особливості загрози зловживання токсичними хімікатами та напади на хімічні підприємства, перевезення небезпечних вантажів та енергоносіїв.

ОБСЄ віддана справі запобігання виникненню конфліктів, зосереджуючи увагу на економічних питаннях, пов’язаних з безпекою, та сприяє міжнародному економічному співробітництву з його досвідом у запобіганні конфліктів, врегулюванні криз та ранньому попередженні, визнаючи тісний зв’язок між екологічними проблемами та безпекою. Тому ОБСЄ має хороші можливості, щоб бути майданчиком для організації зустрічей для урядів та представників промисловості з метою обговорення та посилення хімічної безпеки та сприяння розробці та впровадженню Комплексної програми хімічної безпеки в Україні.

Залучення ОБСЄ до зміцнення безпеки хімічної діяльності в Україні стало важливим завданням у запобіганні  застосуванню хімічних речовин, що є важливою вимогою резолюції 1540 СБ ООН.

Інтегрована програма хімічної безпеки та реагування на інші ризики CBRN в Україні, розроблена Координаційною групою проекту ОБСЄ у Києві, є унікальною ініціативою, яка пропонує стійке, безперервне та цілеспрямоване управління у підвищенні хімічної безпеки на хімічних підприємствах, транспортування хімікатів та енергоносіїв, безпеці аеропортів та морських портів та безпеці критично важливої ​​інфраструктури. Впровадження та посилення відповідних міжнародних положень та рішень у галузі використання хімії в мирних цілях та захисту важливої ​​інфраструктури, інтегрована програма підтримує і допомагає інтеграції України в європейські структури.

Інтегрування програми матиме позитивний ефект та підштовхне широку дискусію щодо більш широкого спектру ризиків CBRN в сучасному середовищі безпеки України та визначення довгострокової безпеки і економічного розвитку. Таким чином, програма може слугувати каталізатором і корисним інструментом для розробки всеохоплюючої відповіді на інші ризики CBRN і активно підтримує виконання Резолюції РБ ООН 1540, Конвенції про хімічну зброю (CWC) та інших відповідних міжнародних конвенцій та домовленостей.

Поделиться публикацией
-->