«ХКБМ» ПРАЦЮЄ НАД ПРОТИТАНКОВОЮ ВЕРСІЄЮ «ДОЗОР-Б»

Державне підприємство «ХКБМ» працює над протитанковою версією тактичної бойової машини «Дозор-Б».

Про це 4 лютого ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на «Мілітарний».

Основне озброєння самохідного протитанкового ракетного комплексу – керовані ракети типу РК-2С (тандемно-кумулятивні) та РК-2ОФ (уламково-фугасні) аналогічні ПТРК «Стугна».

Возимий боєкомплект протитанкових ракет, що розміщуються у двох барабанах складає 10 одиниць. Споряджання барабанів – з бортів машини.

Пускова установка спарена для двох протитанкових ракет, з прицільним комплексом на ньому, схожа конструкція реалізована на протитанковому ракетному комплексі «Амулет» від КБ «ЛУЧ», чи бере останній у розробці – не відомо.

Оскільки машина «Дозор-Б» має плавати для початку закупівель Міністерством оборони України, на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування» одразу опрацьовують протитанкову версію з цією можливістю.

Для цього машина дообладнюється боковими поплавками, розміщеними під боковими дверима та за задніми колесами, також там заплановано встановлення гребних гвинтів.

Базова версія «Дозор-Б» успішно пройшла державні випробування та влітку 2020 року машину прийняли на озброєння Збройних Сил України.

У серпні 2020 року в ході візиту віцепрем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова» було заявлено про наміри розгорнути на підприємстві серійне виробництво «Дозор-Б».

У червні 2016-го на основі конструкторської документації ХКБМ фахівці Львівського бронетанкового заводу виготовили першу партію з 10 одиниць машин «Дозор-Б» та передали їх до ЗСУ.

Тоді Збройні Сили України отримали машини виготовлені на ДП «Львівський бронетанковий завод» за угодою підписаною з Міністерством оборони України у грудні 2015-го року.

Після цього доопрацюваннями та покращенням технічних характеристик машини уже займалися харківські конструктори.

Поделиться публикацией