ХАКЕРИ ДОПОМОГЛИ ДІЗНАТИСЯ ПРО ДЕТАЛІ ВИРОБНИЦТВА ІРАНСЬКИХ ДРОНІВ В РОСІЇ

Хакери з групи Prana Network здобули таємні документи про співпрацю іранської компанії IRGC Sahara Thunder з РФ щодо проєкту виробництва дронів-камікадзе Shahed-136 в Татарстанському місті Алабуга.

Медіа вже розповсюдили інформацію щодо локалізації Shahed-136 – йдеться про виробництво 6000 одиниць при вартості одного дрону 193 тис. доларів (12 млн рублів). Але вартість безпілотного вбивці Shahed-136 збільшується до 290 тис. доларів (18 млн рублів) при замовленні 2000 одиниць.

РФ розраховується в тому числі золотом — хакери представили документи.

Для України важливою деталлю проєкту є його організація в Ірані, а саме, внаслідок загрози ракетних атак заводи мають дублюючі виробництва, розосереджені по всій країні, а фінальне збирання здійснюється під землею.

Також стало відомо, що Іран досяг 90-відсоткової локалізації, але програмне забезпечення розробили місцеві фахівці. При цьому імпортуються процесори американської компанії Texas Instruments, який можна вільно придбати в РФ; свічки запалювання, що постачаються з Китаю; підшипники — з Франції, але вони також у вільному продажу на території РФ.

Хакери здобули інформацію про графіки постачання машинокомплектів в Росію. Зокрема, протягом перших трьох місяців покупцю надійшло по 100 комплектів на місяць, а з четвертого по 30 місяць передбачено поставки  211 комплектів на місяць.

Найбільш небезпечними є плани РФ масштабування виробництва до 10 000 дронів на рік.

Спочатку Іран заявив про стартову ціну Shahed-136 за 23 млн рублів (близько $375 тис.). За підсумками переговорів було досягнуто домовленостей: 12 млн рублів за одиницю під час замовлення 6 тис. дронів ($193 тис.) та 18 млн рублів ($290 тис.) за замовлення 2 тис. Shahed. Загальна вартість за виробництво 6 тис. комплектів дронів становить 108,5 млрд рублів ($1,75 млрд). Туди входить передавання технологій, обладнання та програмного забезпечення. У деяких документах напряму не вказано тип продукту для замовлення, БАК там проходять під спеціальним шифром – «моторная лодка типу Dolphin 632».

Станом на 2022 рік, РФ планувала створити протягом 2,5 року 6 тис. дронів. Вже у 2023 році виробництво дронів було локалізоване у Росії, тому відбувалося мінімальне постачання деталей з Ірану. Собівартість одного безпілотника Shahed мала скласти 4,4 млн рублів (близько $48,8 тис.) за одиницю.

Журналісти зазначили, що всі суми – це лише прогноз, який може бути неточним через внесення певних змін під час планування та виробництва дронів.

Російське конструкторське бюро «Стратім» представило бюджетну альтернативу іранському безпілотнику Shahed, яку назвали «Яструб». Він має дальність польоту 350 кілометрів та вагу бойової частини 800 кілограмів.

Раніше повідомлялося, що Іран розробив новий безпілотник «Shahed-107», який може запускатися з транспортного засобу та має дальність польоту до 1500 км.

Поделиться публикацией