ФІНЛЯНДІЯ ГОТУЄ ДОВГОСТРОКОВИЙ ПЛАН ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

Уряд Фінляндії оголосив про надання Україні 22-го пакету військової допомоги на 190 мільйонів євро. Про це повідомляє офіційний сайт уряду Фінляндії.

Відповідне рішення ухвалив президент Фінляндії 9 лютого 2024 року за поданням уряду, однак у офіційному повідомленні не розкривається зміст вантажу з міркувань безпеки. Загальна вартість усіх оборонних пакетів, поставлених із Фінляндії в Україну від початку повномасштабного вторгнення Росії, становить 1,8 мільярда євро.

Наразі уряд країни розробляє довгостроковий план підтримки України як військовим обладнанням, так і окремим фінансуванням.

«У вітчизняній промисловості є багато ноу-хау, і ми працюємо в оборонному відомстві над тим, щоб ці ноу-хау та потенціал можна було ефективніше використовувати і для підтримки України. Одним із прикладів цього є наше вітчизняне виробництво боєприпасів», – розповів Антті Хаккянен, міністр оборони Фінляндії. Додатково цей пакет міститиме продукцію, яку закупили у фінських виробників. Для цього був виділений окремий бюджет розміром 30 млн євро.

Крім того, для розширення допомоги Україні на території Фінляндії триває виробництво 155-мм артилерійських снарядів. Фінляндія оголошувала про намір подвоїти виробництво боєприпасів, щоб допомогти Україні. Відомство зобов’язалося інвестувати близько 24 мільйонів євро у збільшення виробництва великокаліберних боєприпасів та отримати довгострокові замовлення від фінської промисловості, що дасть змогу галузі інвестувати самотужки.

Крім того, фінська промисловість зможе звернутися до ЄС по підтримку в межах фінансового пакета Регламенту про підтримку виробництва боєприпасів, відомого як ASAP (Акт на підтримку виробництва боєприпасів). Збройовий завод Nammo у Фінляндії збільшить випуск снарядів у 5 разів: що у планах компанії

Завод з виробництва боєприпасів компанії Nammo Lapua у Фінляндії у 2024 році збільшить випуск своєї продукції у 5 разів через війну в Україні, повідомила 5 лютого 2024 року видання Yle.

Nammo (повністю — Nordic Ammunition Company) — спільна норвезько-фінська компанія, що спеціалізується на виробництві боєприпасів. Акції компанії в рівних частках належать Міністерству торгівлі та промисловості Норвегії та фінській корпорації Patria. Завод, який випускає корпуси для артилерійських снарядів, розташований у фінському Састамалі. Як зазначає Yle, п’ятиразове збільшення виробництва на ньому пов’язане з війною в Україні: артснаряди відіграють ключову роль у фінській допомозі Україні, а також у поповненні запасів країн ЄС, які раніше передали боєприпаси Україні зі своїх складів.

Поделиться публикацией