ФІЛІППІНИ ЗАМОВИЛИ ІЗРАЇЛЬСЬКІ КАТЕРИ З РАКЕТНИМ КЕРОВАНИМ ОЗБРОЄННЯМ

Філіппіни замовили ізраїльські катери типу Shaldag Mk V з ракетним керованим озброєнням.

Про це 7 лютого ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись нає інформаційне агенство Navy Recognition.

Міністерство національної оборони Філіппін видало контракти ізраїльським компаніям Israel Shipyards і Rafael Advanced Systems в рамках програми Fast Attack Intervention Craft-Missile (FAIC-M).

Як повідомлено, буде побудовано для Військово-морських сил Філіппін вісім швидкохідних катерів типу Shaldag Mk V, чотири з яких повинні бути оснащені керованим ракетним озброєнням.

Придбання є міжурядовою угодою з управлінням міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони Ізраїлю.

В рамках цієї угоди ізраїльська суднобудівна компанія Israel Shipyards отримала контракт на суму 127,9 млн доларів на будівництво катерів.

Компанія Rafael Advanced Systems – контракт на 79,38 млн доларів на поставку та інтеграцію на чотири з цих катерів корабельного ракетного комплексу.

Як зазначено, буде встановлено комплекси Rafael MLS NLOS з керованими ракетами Rafael Spike-NLOS з дальністю стрільби до 25 км.

Поставка перших катерів Філіппінам намічена на 2022 рік.

ВМС Філіппін вибрали ізраїльські катери типу Shaldag Mk V в рамках своєї програми FAIC-M ще у 2017 році, але тендерні процедури та передконтрактні переговори розтяглися на кілька років.

Філіппіни стали другим замовником в Israel Shipyards катерів модифікації Mk V після берегової охорони Азербайджану, що отримала у 2014-2015 роках шість катерів.

Shaldag Mk V являються найбільшими в сімействі розроблених і побудованих Israel Shipyards катерів типу Shaldag.

Цільно алюмінієвий катер у версії Mk V має повну водотоннажність близько 95 тонн, довжину 32,65 м, ширину 6,2 м, швидкість ходу 40 вузлів і більш, дальність плавання 1000 миль на 12 вуз.

Озброєння

Штатним озброєнням катерів типу Shaldag Mk V є одна дистанційно керована артилерійська установка Rafael Typhoon калібру 23-30 мм.

Азербайджанські катери типу Shaldag Mk V озброєні однією установкою Rafael Typhoon з 23-мм гарматою 2А14М, двома 12,7-мм дистанційно керованими кулеметними установками Rafael Mini-Typhoon і чотирьох зарядною пусковою установкою ракетного комплексу Rafael MLS ER з керованими ракетами Rafael Spike-ER.

Філіппінські катери отримають установку Rafael Typhoon з 25-мм або 30-мм гарматою Bushmaster, а також, як уже було сказано, пускову установку ракетного комплексу Rafael MLS NLOS з більш важкими та далекобійними керованими ракетами Rafael Spike-NLOS.

Нагадаємо, у серпні 2019 року Філіппіни отримали корвет від Південної Кореї.

Поделиться публикацией