ФРАНЦІЯ НА ШЛЯХУ ДО ПОДВОЄННЯ ОБОРОННИХ ВИТРАТ — Le Figaro

Уряд Франції приймає новий семирічний оборонний бюджет з рекордною сумою у 413 мільярди євро. Про це повідомляє французьке видання Le Figaro.

Національна асамблея Франції 7 червня успішно проголосувала за прийняття нового бюджету для оборонного відомства країни у розмірі 413 мільярдів євро на 7 років. Документ передбачає поступове збільшення оборонного бюджету з 44 млрд євро у 2023 році до 69 млрд євро у 2030 році. Таким чином, протягом наступних семи років оборонні витрати зростатимуть на 3-4 млрд. Остаточне ухвалення законопроєкту відбудеться у верхній палаті парламенту, котре заплановано на 14 липня, після чого його має підписати президент. Збільшення фінансування оборонного відомства Франції символізує перехід від часу, коли йшлося про рутинну підтримку армії, до її поступової підготовки до потенційної війни. Причиною збільшення витрат міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню називає загрози тероризму, війну в Україні, мілітаризацію космосу і зростання складності кібератак.

В рамках посилення обороноздатності до 2030 року Міноборони країни планує збільшити кількість особового складу з 206 тисяч до 275 тисяч осіб. Оборонне відомство планує збільшити кількість резервістів до 105 тисяч осіб не пізніше ніж до 2035 року, тобто досягти співвідношення з одним солдатом запасу на двох діючих солдатів. Також бюджет передбачає активне фінансування будівництва авіаносця наступного покоління до 2038 року, котрий має замінити нинішній атомний авіаносець «Charles de Gaulle» (R91). У бюджетному документі передбачено розгортання до 2030 року військового супутника спостереження нового покоління під назвою «Iris». 

Поделиться публикацией