ФАХІВЦІ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ ВИСЛОВИЛИСЯ ЗА СТВОРЕННЯ АГЕНЦІЇ ОБОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Під час першого засідання Координаційної платформи Мінстратегпрому з розвитку озброєння і військової техніки, що днями відбулося в Будинку Уряду, народні депутати України та представники профільного експертного середовища підтримали створення Агенції оборонних технологій.

Перший віцепрезидент Національної академії наук України, Герой України Володимир Горбулін зауважив, що «…розвиток сегментів технологій, які залишаються поза увагою Міноборони України у контексті нарощування оборонного потенціалу на даному етапі, може здійснюватися за рахунок фінансування через Агенцію оборонних технологій».

Також слід зазначити, що Володимир Горбулін акцентував увагу на тому, що «саме створення Агенції оборонних технологій дозволить прискорити ряд міжнародних проєктів військово-технічного співробітництва, у тому числі, в рамках створення спільних підприємств. Це дозволило б створити низку державно-приватних консорціумів із провідною координаційною роллю держави – через здатність уряду фінансувати через Мінстратегпром підготовку виробництв та широко залучати приватні підприємства».

Заступник міністра оборони України Олександр Носов наголосив на тому, що Міністерство оборони України підтримало створення Агенції оборонних технологій, і зауважив, що ефективність роботи цієї державної установи буде залежати від кадрового персоналу. «Якщо звернути увагу на американську систему, то агентством DARPA завжди керує, як не дивно, не менеджер, а науковець».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич наголосив, що створення Агенції оборонних технологій як інструменту розвитку ОПК було закладено в Закон України «Про оборонні закупівлі». Народний депутат України зазначив, що Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки виступає за збільшення фінансування цієї важливої державної установи.

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський повідомив, що проєкт розпорядження «Про утворення державної установи «Агенція оборонних технологій» схвалено на урядовому комітеті, та найближчим часом буде розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів України.

Передбачається, що Агенція оборонних технологій сприятиме підвищенню ефективності науково-дослідної діяльності в інтересах оборонної промисловості, а також надаватиме додаткові можливості підприємствам ОПК у забезпеченні Збройних Сил України та інших силових структур новітніми зразками озброєння, військовою та спеціалізованою технікою. Агенція оборонних технологій активно співпрацюватиме з провідними профільними науковими закладами, установами та організаціями, експертними та аналітичними структурами, а також підприємствами різних форм власності щодо створення та реалізації в Україні сучасних технологічних рішень.

Поделиться публикацией