У ЧОРНОМУ МОРІ ПЕРЕВІРИЛИ МОРЕХІДНІ МОЖЛИВОСТІ МОДЕРНІЗОВАНОГО «КЕНТАВРУ»

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на прес-службу Міністерства оборони.

«Після внесення змін в конструкцію корпуса катера та його енергетичної установки за результатами виходу в море було встановлено, що загальна шумність катера стала значно меншою, зараз навіть, перебуваючи на ходовій рубці, можна говорити пошепки. Наразі, нас повністю не задовольняє максимальна швидкість «Кентавра», над цим працюватимуть заводчани, можливо внесуть деякі корективи в параметри катера», – розповів начальник управління кораблебудування Командування Військово-Морських Сил ЗС України капітан 1 рангу Василь Радчук.

«Разом з тим, покращилися його маневрені характеристики, зокрема маневровість на ходу та при розворотах. Наприклад, при перекладці рулів з лівого борта на правий, катер на повній швидкості розвертається практично на місці. Також позитивним моментом є крен катера в чотири градуси, що, звісно, є плюсом для такого типу катера», — додав він.

 

190530 Kentawr 1

За словами представника Командування ВМС ЗС України, катер спроможний дійти в будь-яку точку Чорного моря за один захід і оперативно повернутись назад. Дальність плавання складає 500 миль. Якщо порівняти українські «Кентаври» з катерами подібного типу іноземного виробництва, то наші катери за деякими тактико-технічними характеристиками навіть переважають своїх опонентів.

«Ще однією з проектних особливостей катера є великий десантний відсік, де можна розмістити 32 військовослужбовці з легким озброєнням та усім боєкомплектом. Також важливо, що є броньований корпус, а це ще одна його перевага, адже особовий склад, який знаходитиметься в ходовій рубці та десантному відсіку буде в безпеці», – зазначив капітан 1 рангу Василь Радчук.

 

190530 Kentawr 2

Проектом передбачено, що «Кентаври» будуть малопомітні для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Ці можливості дозволять приховано і водночас ефективно транспортувати у визначені райони виконання бойових завдань підрозділи морської піхоти або спеціального призначення з їхнім подальшим десантуванням на необладнане узбережжя.

«Цей катер має великий коефіцієнт автоматизації, приміром, система управління працює в автоматичному режимі. Крім того, «Кентавр» має власні засоби спостереження за надводною обстановкою, це радіолокаційні та оптико-електронні засоби, комплекти телевізійних та тепловізійних камер, що дають змогу вдень та вночі вести спостереження. Також під час виходу в море відбулась перевірка можливостей оптико-електронних сенсорів, автоматичне захоплення цілей та їх онлайн супроводження», – підкреслив начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗСУ.

Додамо, що у Командуванні ВМС ЗС України вже підготували план державних випробувань десантно-штурмових катерів типу «Кентавр». Незабаром розпочнеться його реалізація.

 

190530 Kentawr 3

Поделиться публикацией