У США ПОЧАЛОСЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НОВИХ ЯДЕРНИХ БОЄГОЛОВОК МАЛОЇ ПОТУЖНОСТІ

США завод з виробництва ядерної зброї Pantax, який розташований в американському штаті Техас почав збірку «першого серійного зразка W76-2» — нової ядерної боєголовки малої потужності (від п’яти до семи кілотонн тротилового еквіваленту).

Про це 30 січня ц.р. повідомляє  DT,UA, посилаючись на прес-реліз Національного управління ядерної безпеки (NNSA), який надійшов у вівторок, 29 січня, у розпорядження Deutsche Welle.

 

Федеральне агентство зазначає, що запуск виробництва нових боєголовок «свідчить про здатність NNSA досягти істотної програмної віхи» при реалізації «масштабної національної ініціативи в галузі безпеки», яка здійснюється у рамках нової ядерної стратегії Пентагону, ініційованої адміністрацією Дональда Трампа у минулому році.

«NNSA працює над тим, щоб завершити виробництво першої партії боєголовок W76-2 і передати їх ВМС до кінця 2019 фінансового року» — наголошують у Національному управлінні ядерної безпеки. 2019 фінансовий рік у США закінчується 30 вересня.

Ядерною боєголовкою W76-2 будуть оснащені американські триступінчаті твердопаливні балістичні ракети Trident II — ці ракети знаходяться на озброєнні військово-морських США і в основному розміщені на атомних підводних човнах. На сьогоднішній день у складі ВМФ США знаходяться 14 підводних ракетоносців, кожен з яких несе 24 ракети Trident II.

З початку 1970-х років ракети АПЧ оснащені ядерними боєголовками W76-0. У 2008 році було прийнято рішення про їхню модернізацію до рівня W76-1 потужністю близько 100 кілотонн. Боєголовка W76-2 зменшеної потужності створена на основі наявного блоку шляхом зняття другого ступеня.

Про розробку нової боєголовки для Trident II стало відомо ще 10 січня 2018 року. Тоді ЗМІ писали, що адміністрація президента США Дональда Трампа збирається послабити обмеження на використання ядерної зброї та створити нову ядерну боєголовку із зарядом малої потужності для флотських балістичних ракет.

Поделиться публикацией