У США ВИПРОБУВАЛИ БІЛЬШИЙ ЛІТАК, НІЖ АН-225 «МРІЯ»

13 квітня вранці здійснив свій перший політ найбільший літак у світі — Stratolaunch. Машина вагою при повному завантаженні майже 590 тонн і з розмахом крила 117 метрів, майже на 29 метрів більше, ніж у Ан-225, «Мрія», піднялася в повітря з аеродрому повітряно-космічного порту Мохаве в Каліфорнії, США.

Згідно з повідомленням zn.ua, перший політ тривав майже два з половиною години.

Пілоти оцінили льотно-технічні характеристики і якість управління повітряним судном. За словами льотчика-випробувача Евана Томаса, «політ пройшов гладко». У Stratolaunch відзначили, що системи літака працювали як годинник», і він приземлився на спеціальну позначку, повідомляється на сайті компанії.

Будівництво літака було завершено влітку 2017 року. Stratolaunch Systems призначений для доставки супутників і ракет на низьку орбіту, звідки вони вже відправляються в космос.

«Який фантастичний перший політ», — сказав Джин Флойд, генеральний директор Stratolaunch. «Сьогоднішній рейс продовжує нашу місію з надання гнучкої альтернативи наземним системам. Ми надзвичайно пишаємося нашою командою Stratolaunch, сьогоднішнім льотним екіпажем, нашими партнерами у масштабних композитах Northrup Grumman і повітряно-космічним портом Мохаве».

Випробувальна група провела стандартні тестові випробування літака. Початкові результати сьогоднішніх контрольних точок включають в себе:

Виконані різноманітні маневри керування польотом для калібрування швидкості і перевірки систем управління польотом, включаючи дублети по крену, маневри нишпорення, поштовхи та підтягування, а також стійкі бічні прослизання. Проведені симульовані навчання з заходу на посадку на максимальній висоті 15 000 футів, що означає середній рівень моря.

Літак Stratolaunch — це мобільна стартова платформа, яка забезпечить зручний, доступний і рутинний доступ у космос у стилі авіалінії. Плечове крило може підтримувати кілька ракет-носіїв вагою до 227 тонн .

Державне космічне агентство України (ДКАУ) хоче побудувати космодром поблизу авіабази Кертін в Кімберлі, Австралія. Проект може бути реалізований протягом п’яти років, якщо федеральний уряд підтримає амбітну пропозицію.

Поделиться публикацией