У РОСІЇ ЗАЯВИЛИ ПРО НАМІР ПЕРЕТВОРИТИ ІЛ-76 У ЛІТАК-НОСІЙ ДЛЯ РОЮ УДАРНИХ ДРОНІВ

У Росії на базі військово-транспортного Іл-76 планують створити літак-носій для рою ударних дронів «Молния».

Про це повідомило «РИА Новости».

Російські військові вважають, що рої безпілотників допоможуть підвищити ефективність розвідки та дозволять пілотованим бойовим літакам не заходити до небезпечних зон.

В 2021 році компанія «Кронштадт» в ініціативному порядку зайнялася розробкою малих багатоцільових реактивних безпілотників «Молния», здатних об’єднуватися в групи-рої.

Згідно з ескізним проектом, БПЛА «Молния» будуть виконані у формі крилатої ракети. Вони отримають подовжений фюзеляж, складне крило і реактивний двигун.

За даними розробників, довжина безпілотників буде 1,5 метра, а розмах крила – 1,2 метра. «Молнии» зможуть літати на швидкості до 800 кілометрів на годину і нести до семи кілограмів корисного навантаження. Вони призначаються переважно для розвідки та радіоелектронної боротьби, але «Кронштадт» створює для них і бойову частину. З її допомогою «Молния» перетвориться у баражуючий боєприпас. Генеральний директор «Кронштадта» Сергій Богатиков повідомив, що літак-носій рою дронів «Молния» планується створити на базі транспортника Іл-76. Раніше в РФ були заяви про намір використовувати рій безпілотників на однодвигунному перспективному російському винищувачі Checkmate.

У коментарі ІА ОПК директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак зазначив, що поки немає жодних ознак успіхів РФ у створенні сучасних безпілотників, а навіть російські експерти визнають втрату в РФ школи створення військово-транспортної авіації та системне гальмування всіх трьох широко розрекламованих проєктів дронів («Охотник», «Орион», «Альтиус»). «Наразі проблема РФ ще в тому, що в країні фактично немає кому вести проєкт із літаком Іл-76 – після відходу від справ розробника цієї машини Генріха Новожилова в РФ немає конструктора військово-транспортних літаків такого рівня, тому в мене дуже скептичне відношення до здатності Росії реалізувати такий проєкт, принаймні найближчими роками. Останніми роками Росія дивує хіба що яскравими назвами збройових проєктів, але не самою зброєю» — зазначив експерт.

Нагадаємо, що Іл-76 – радянський важкий військово-транспортний літак, розроблений ОКБ Іллюшина 50 років тому. Військово-транспортний літак Іл-76 призначений для транспортування і десантування особового складу, техніки і вантажів різного призначення. Є першим в історії СРСР військово-транспортним літаком з турбореактивними двигунами.

Поделиться публикацией