У РОСІЇ ВИНИКЛИ ПРОБЛЕМИ З ЇЇ НОВОЮ ЗБРОЄЮ — ТЕЛЕКАНАЛ CNBC

Росії ніяк не вдається налагодити повноцінний масовий випуск широко розрекламованих Путіним гіперзвукових ракет; це сталося через відсутність необхідних для їх створення компонентів з вуглеволокна, повідомив телеканал CNBC з посиланням на дані розвідки США.

Розвіддані, зазначає телеканал, докорінно суперечать офіційним заявам російських властей, які неодноразово заявляли, що виробництво гіперзвукових ракет вже розгорнуто і постачає збройним силам країни свою продукцію.

Джерело телеканалу пояснило причину технологічної затримки росіян: корпус гіперзвукового апарату може не витримати нагрівання при повторному вході в шари атмосфери, через що може вийти з ладу вся технологічна «начинка» ракети; зараз росіяни не впевнені, що їхня гіперзвукова ракета надійно захищена від таких перипетій, що гальмує постановку цих ракет на озброєння.

«Тому росіянам потрібен кращий матеріал, найближчим часом у них будуть випробування, і вони не думають, що матеріал, який використовується зараз, забезпечує достатній теплозахист», − уточнив він.

Співрозмовник телеканалу додав, що розслаблятися рано — програма розробки гіперзвукової зброї є приоритетною для російського уряду і все ще може бути завершена до 2020 року. Так, наступні випробування нових ракет Росія запланувала на грудень.

Представник Пентагону Ерік Пэхон підкреслив, що США уважно відстежують всі спроби Росії розробити високотехнологічну зброю і, в свою чергу, продовжують покращувати власні можливості.

Голова Стратегічного командування ЗС США генерал Джон Хайт заявив нещодавно, що Америці сьогодні нічого протиставити гіперзвуковій зброї, розробленої в Росії і Китаї. як пояснив військовий, гіперзвукова ракета — це система, яка спочатку веде себе як балістична, і вам здається, що це балістична ракета, але потім вона змінює траєкторію і нагадує вже більше крилату ракету або літак.

Ще раніше заступник голови Комітету начальників штабів (КНШ) Збройних сил США генерал Пол Сельва наголосив, що Сполучені Штати втратили технічну перевагу в розробці гіперзвукової зброї, на відміну від Росії і Китаю. За його словами, в Китаї робота над розробкою такої зброї перетворилася на національну програму, куди уряд готовий фінансувати від десятків до сотень мільярдів доларів.

Президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам 1 березня заявив про те, що у Росії створена і пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і «непередбачувану траєкторію польоту». При цьому Путін зазначив, що «ні в кого іншого такої зброї поки немає».

Поделиться публикацией