У РЕЙТИНГУ НАЙСИЛЬНІШИХ ВІЙСЬКОВИХ ДЕРЖАВ СВІТУ УКРАЇНА ПОСІЛА 27 СХОДИНКУ — Global Firepower

Щороку веб-ресурс Global Firepower оприлюднює оцінку сукупної військової потужності кожної з країн світу. Так, згідно з ним, у рейтингу найсильніших військових держав світу Україна посіла 27 сходинку зі 138, а серед країн Європи − 9 місце із 50!

Про це повідомляє 5 травня ц.р. AрміяInform з посиланням на Global Firepower.

 

У своїх дослідженнях експерти Global Firepower оцінювали країни за 55-ма показниками, як-от: кількість зброї, військової техніки та чисельність армії. Також було враховано транспортну інфраструктуру, військовий бюджет, доступ до нафти тощо. Але під час розрахунків вони не враховували, як на мене, такий надважливий чинник, як бойовий досвід армій. І зважаючи на те, що наша країна вже котрий рік поспіль веде бойові дії проти досить потужного агресора, військовий потенціал України — значно більший і «больовий поріг» у нас − вищий!

 

Торік усі країни у світі витратили 1917 млрд доларів США на оборону. Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI). Це − найбільша сума, витрачена на оборону з моменту початку досліджень у 1988 році. Загалом торік видатки на оборону на планеті становили 2,2 % світового ВВП, або приблизно 249 доларів на людину.

 

Україна за обсягом видатків піднялася з 41-го на 35 місце. Київ витратив у 2019 році на оборону, за даними SIPRI, 5,2 млрд доларів, а зростання. якщо порівнювати з попереднім роком, становило 9,3 %.

 

 

Останнім часом усі наші сусіди — Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова, Білорусь і Росія — активно озброюються, оновлюють свої армії. Їхні витрати на війська постійно зростають. На тлі такого активного переозброєння, і насамперед Росії, оборонні можливості України потребують постійного нарощування.

Поделиться публикацией