У ПРОЕКТІ ДОЗ-18 «МАЙЖЕ НЕ ПРЕДСТАВЛЕНО» РОЗРОБКИ І ПОСТАВКИ ТРЕНАЖЕРНИХ КОМПЛЕКСІВ ТА РОБОТОТЕХНІКИ

Поки що в проекті державного оборонного замовлення на 2018 рік майже не представлено такі напрями як розробка та поставки у ЗСУ тренажерних комплексів та робототехніки. Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» на умовах анонімності зазначив представник уряду. За його словами, така ситуація є невиправданою як з огляду на переоснащення ЗСУ новітніми високотехнологічними системами, так і з огляду на ризики відпливу науковців і інженерів. «Держава, коли не бере до уваги такі очевидні тенденції у галузі модернізації вітчизняного війська, фактично підштовхує розробників залишати Україну», — зазначив співбесідник, додавши, що, «за деякими даними до 60% розробників американської компанії Boeing є випускниками НТУУ «Київська політехніка».

Як вже писав «ОПК», серед нагальних поточних та перспективних проблем Повітряних сил Збройних сил України (ПС ЗСУ) катастрофічна нестача тренажерних комплексів. При цьому національний ОПК здатен виробляти сучасні тренажерні комплекси для переважної більшості наявних літальних апаратів, що є на озброєнні ПС ЗСУ. Світова практика передбачає, що до 40% учбово-бойових завдань можна відпрацьовувати на сучасних тренажерних комплексах, що не тільки суттєво поліпшує вишкіл пілотів, а й є економічно обґрунтованим у контексті економії пального.

Також ЗМІ повідомляли, що на початок 2017 року у Збройних силах України були відсутні наземні роботизовані комплекси за винятком декількох наземних роботів розмінування, які використовуються інженерними підрозділами ЗС України з метою пошуку протитанкових та протипіхотних мін у зв’язку з масовим застосуванням мінно-вибухових загороджень та саморобних вибухових пристроїв у ході АТО. За програмою допомоги від закордонних партнерів Україна отримала штучні зразки роботизованих комплексів розвідки та розмінування систем Talon, Andros F6A, Codham, Digital Vanguard ROV.

Поделиться публикацией