У ПОЛОН ДО РОСІЯН ПОТРАПИЛИ 23 УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКИ

На трьох суднах корабельної групи Військово-морських сил Збройних сил України, що зазнали атаки росіян в Азовському морі, перебували 23 військовослужбовці.

Про це повідомив начальник Генерального штабу Віктор Муженко у ході екстреного засідання Ради національної безпеки і оборони в ніч на 26 листопада.

Зокрема, Муженко заявив, що про долю екіпажів захоплених українських суден достовірної інформації немає, так як вони не виходили в ефір після атаки росіян. Однак відомо про шістьох поранених, стан двох з них – важкий.

Тим часом Федеральна служба безпеки РФ підтвердила збройне захоплення бронекатерів і буксира ВМС ЗСУ, звинувативши їх у «вторгненні у територіальні води Росії». ФСБ відкрила кримінальну справу за статтею «порушення державного кордону», передав «Дождь».

При цьому у ФСБ стверджують, що поранення отримали троє моряків, запевнюючи, що українцям надали медичну допомогу, а їхньому життю нічого не загрожує.

Після незаконної анексії Криму і встановлення контролю над портом Керч і його акваторією, РФ не анексувала протоку і не денонсувала Договір про співпрацю у використанні Азовського моря та Керченської протоки. Статус протоки й Азовського моря залишається той самий – внутрішні води України і РФ.

На засіданні РНБО в ніч на 26 листопада президент Петро Порошенко повідомив про наміри внести до Верховної Ради проект постанови про введення воєнного стану терміном на 60 діб у зв’язку з російською збройною агресією на Азові.

 

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України. Всі три судна в результаті обстрілу росіянами втратили хід. Поранення отримали шестеро українських моряків.

Перед цим російський корабель протаранив рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС ЗСУ, який у супроводі бронекатерів «Бердянськ» і «Нікополь» прямував з Одеси до Маріуполя.

Керченську протоку росіяни заблокували танкером з відключеною системою автоматичної ідентифікаційної.

Україна ініціювала екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку з ситуацією в Азовському і Чорному морях, а президент Петро Порошенко скликав військовий кабінет. Рада національної безпеки й оборони має намір розглянути можливість введення воєнного стану.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України підкреслює той факт, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У свою чергу в ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито «захистом державного кордону».

Поделиться публикацией