У ОБОРОННОМУ БЮДЖЕТІ 2019 ПЕРЕДБАЧЕНО СКОРОЧЕННЯ ВИТРАТ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АРМІЇ ОВТ

Оборонний бюджет 2019 передбачає скорочення витрат у сумі понад 1 млрд грн, які пов’язані з забезпеченням армії озброєннями та військовою технікою.

Про це пише видання ZN №1220 (24 листопада). За даними видання, «особливо показово, що за мізерного фінансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт у галузі модернізації озброєнь і військової техніки з цієї статті зрізали 118 млн гривень. Ще понад 100 млн грн урізали з асигнувань на капітальний ремонт озброєнь і військової техніки».

Видання також зазначає, що на 2019 рік в оборонному бюджеті зберігається тенденція до скорочення витрат на НДДКР, які завжди формували перспективні напрямки у створенні нових матеріалів, технологій, систем озброєнь і військової техніки.

Загалом оцінюючи головний фінансовий документ країни у частині витрат на національну оборону, видання вказує, що бюджет у 2019 році передбачає фінансування армії у обсязі 2,55% від ВВП, «що навіть менше, ніж цього року».

«Основною статтею витрат, що зростуть майже на 39%, стане збільшення фонду грошового забезпечення й заробітної плати. Такий підхід до формування цих витрат повертає армію в минуле, оскільки не змінює структури грошового забезпечення, що знову базуватиметься на прихильності командирів і начальників: кому платити 100% премії, а кого залишити на незбільшеному голому окладі. Загалом же більшість статей оборонного бюджету не зазнали істотних змін, а за деякими позиціями плановане фінансування навіть зменшилося». – Пише ZN.

Принципи фінансування Міноборони в межах не менше ніж 3% ВВП визначив указ президента №92 від 14.03.2016 р., яким введено в дію рішення РНБО про «Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України».

Поделиться публикацией