У НАЙБЛИЖЧІ ДНІ УКРАЇНА ОТРИМАЄ ПЕРШИЙ З ЧОТИРЬОХ КОМПЛЕКСІВ IRIS-T – КРІСТІН ЛАМБРЕХТ

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт повідомила, що Україна отримає першу з чотирьох систем IRIS-T у найближчі дні.

Про це йдеться у відповідній заяві на сайті міністерства оборони Німеччини.

«Російські ракетні та безпілотні атаки тероризують передусім мирне населення. Тому ми зараз підтримуємо Україну зокрема зенітною зброєю. Найближчими днями з’явиться перший із чотирьох найсучасніших IRIS-T SLM», – сказала Крістін Ламбрехт.

Також зазначається, що Крістін Ламбрехт засудила ракетні удари по Україні та назвала поведінку РФ “черговою неприпустимою ескалацією”. Міністр оборони Німеччини наголосила на підтримці України та поставках сучасних систем ППО.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до кінця року Україна має отримати дві новітні зенітно-ракетні системи “IRIS-T”.

Загалом Німеччина планує передати 4 такі системи Збройним Силам України. Дві з них будуть надіслані на початку 2023-го року.

Контракт із компанією Diehl Defence на закупівлю зенітно-ракетної системи IRIS-T SL уклали в червні 2022 р. Угоду фінансує німецький уряд.

Основа ЗРК – ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети “повітря-повітря”.

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід “BvS10”) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Існують модифікації середнього та малого радіусу. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у “коротшій” версії “SLS” – до 25 км.

Основним сенсором комплексу є австралійська РЛС “CEAFAR GBMMR” з 3D-радаром з активною фазованою антенною решіткою (АФАР).

Також може застосовуватися німецька РЛС TRML-4D (Hensoldt), яка дозволяє виявляти цілі на відстані до 250 км.

Комплекс створений в 2014 році, а єдиним оператором системи з 2019 року є Швеція. Уряд Німеччини видав дозвіл на експорт 23 одиниць Єгипту.

Поделиться публикацией