У МЗС І МІНОБОРОНИ ВИСЛОВИЛИСЯ ПРОТИ ПОДАЧІ УКРАЇНОЮ ЗАЯВКИ НА ПДЧ НАТО

Керівництво Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ вважають недоцільним подавати заявку на надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО на майбутньому Саміті Альянсу, що відбудеться в Лондоні в грудні.

Відповідні заяви зробили міністр оборони Олексій Загороднюк і заступник голови МЗС Єгор Божок під час візиту до штаб-квартири НАТО в п’ятницю, 25 жовтня, коментуючи ініціативу п’ятого президента України, лідера «Європейської Солідарності» Петра Порошенка, передає «Українська правда».

Божок і Загороднюк послалися на те, що в 2008 році Україна вже подавала заявку на отримання ПДЧ. Зараз же за їх словами, Україна повинна перейти до нового формату співробітництва з НАТО і зосередитися на практичних кроках.

«Ми вже подали заявку на ПДЧ, і повторювати вже подану — неефективно», — заявив заступник голови МЗС.

«Ми можемо перевіряти і відправляти заяву скільки завгодно, але навіщо? Краще сконцентруватися на практичних результатах», — підтримав його міністр оборони.

«Ми можемо діяти методом папуги, а можемо вести серйозну роботу. Якщо ми щодня повторюватимемо, що хочемо в НАТО, хочемо ПДЧ, і все — то в результаті ніякого ПДЧ не отримаємо. Тому зараз ми налаштовані на те, щоб, не підтверджуючи цю заявку, досягти військових критеріїв членства в НАТО», — додав Божок.

Раніше в п’ятницю Порошенко повідомив, що фракція «Європейської Солідарності» підготувала проект звернення Верховної Ради до НАТО про надання ПДЧ. П’ятий президент України закликав депутатів з усіх фракцій, які підтримують євроатлантичні прагнення України, проголосувати за запропоновану «ЄС» постанову.

«Наша команда підготувала проект заяви Верховної Ради. Пропонуємо уповноважити голову Верховної Ради разом із президентом і прем’єр-міністром поставити підпис під відповідним зверненням до грудневого саміту НАТО. Воно має продемонструвати консолідовану позицію законодавчої і виконавчої влади в питанні євроатлантичної інтеграції. Закликаю колег по Верховній Раді, – і хто у владі, і хто в опозиції, – підтримати нашу пропозицію наступного тижня», заявив Порошенко у відеозверненні, опублікованому в п’ятницю.

Нагадаємо, що в ході зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі 4 червня президент Володимир Зеленський підтвердив відданість України курсу на членство в НАТО і Євросоюзі, пославшись на відповідні норми Конституції.

У той же час, під час передвиборної кампанії і після неї

Зеленський заявляв, що підтримує співпрацю з НАТО, але питання членства України в Альянсі вважає за необхідне винести на референдум

Нагадаємо, 21 лютого набули чинності зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

Поделиться публикацией