У КБ “ПІВДЕННЕ” ВИЗНАЧАТЬСЯ З РЕАКЦІЄЮ НА ПРЕТЕНЗІЇ МІНОБОРОНИ РФ ЧЕРЕЗ РОЗІРВАННЯ КОНТРАКТУ ЩОДО РС-20 ПІСЛЯ РІШЕННЯ СУДУ 

У Державному підприємстві “Конструкторське бюро “Південне” ім. Янгеля” (КБП, Дніпро) визначаться з реакцією на претензії Міністерства оборони РФ у зв’язку з розірванням контракту від 2003 року на продовження гарантійних термінів експлуатації російських важких ракетних комплексів РС-20 “Воєвода” після офіційного отримання судового рішення російської судової інстанції, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок у КБП.

“Рішення щодо претензій російського військового відомства буде ухвалено після отримання офіційного судового рішення російської судової інстанції. На сьогодні КБП такого рішення не має”, – повідомив співрозмовник агентства.

Він підтвердив, що КБ “Південне” розірвало контракт із російським військовим відомством від 2003 року з огляду на введену рішенням РНБО України та указом президента в серпні 2014 року заборону на військово-технічне співробітництво (ВТС) із РФ через російську агресію та анексією Криму.

Як повідомлялося, Арбітражний суд Москви 15 березня оприлюднив повідомлення про ухвалене 12 березня рішення щодо стягнення з КБ “Південне” на користь Міноборони РФ 1,1 млрд руб (близько $17,3 млн – ІФ) з огляду на розірвання контракту від 2003 року на продовження гарантійних термінів експлуатації стратегічної ракети РС-20В “Воєвода” (за класифікацією НАТО SS-18 “Сатана”).

За даними з відкритих російських джерел, позов Міноборони РФ до українського підприємства було подано в лютому 2017 року, його розгляд відкладався кілька разів. Справу розглядали в закритому судовому засіданні, і її подробиць суд не розголошує.

ДП “КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля” – основний науковий центр України, що має передові космічні технології, вагома частина продукції та послуг компанії постачається на експорт, зокрема до країн ЄС та США.

Підприємства ракетно-космічної галузі України забезпечували продовження термінів експлуатації ракетного комплексу 15П118М (МБР РС-20В, за західною класифікацією SS-18 “Satan” – ІФ), розробки ДП КБ “Південне” і виробництва ДП “Південмаш” (обидва Дніпро), що стоїть на озброєнні РВСП РФ, до розриву ВТС із РФ у зв’язку з російською агресією.

ua.interfax.com.ua

 

Поделиться публикацией