У КАЗАХСТАНІ ПЛАНУЮТЬ ВВЕСТИ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ В РЕЗЕРВІ

У Казахстані планують ввести військову службу в резерві.

Про це 14 липня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на прес-службу військового відомства країни.

«Міністерством оборони на постійній основі проводиться аналіз сучасних ризиків і загроз. До них відносяться як збройні конфлікти, так і надзвичайні ситуації, пов’язані з аваріями, пандемією, екологічними катастрофами. У цих ситуаціях відповідно до чинного законодавства можуть бути притягнуті збройні сили і мобілізаційний резерв.

При цьому міжнародний досвід показує, що розгортання і залучення мобілізаційного резерву може знадобитися в найкоротші терміни. Для цього в Республіці Казахстан планується ввести службу в резерві. Служба в резерві на увазі собою службу на контрактній основі, з суміщенням громадянами їх основної роботи, збереженням заробітної плати, виплатами додаткового грошового утримання та наданням пільг. Громадяни, які відповідають затребуваних спеціальностей, укладають відповідний договір з військовою частиною на 3 роки про проходження служби в резерві.

Підготовка резервістів буде проводитися не більше 60 днів на рік, в яку входять щомісячні дводенні заняття і збори (вчення) тривалістю до 1 місяця, відповідно до програми навчання. При цьому особливу увагу буде направлено на підготовку по дефіцитними спеціальностями », — говориться в повідомленні.

Відзначається, що за резервістами буде закріплюватися зброя і бойова техніка, що зберігається на військових складах. Військові частини забезпечуватимуть громадян форменим одягом, проживанням в казармі і харчуванням на час занять і навчань. Грошові виплати будуть здійснюватися щомісяця в розмірі 1 мінімальної заробітної плати, а в період проведення зборів (навчань) — в розмірі середньої заробітної плати резервіста. Термін перебування на заняттях і навчаннях входить в загальний строк вислуги років на військовій службі.

Поделиться публикацией