У БІЛОМУ ДОМІ ЗАМОРОЗИЛИ ФІНАНСОВУ ДОПОМОГУ ІНОЗЕМНИМ УРЯДАМ

Адміністрація президента США Дональда Трампа тимчасово заморозила перерахування фінансової допомоги іноземним урядам в рамках фінансової перевірки діяльності Державного департаменту США і Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), повідомив «Голос Америки».

Адміністративно-бюджетне управління віддало наказ Держдепартаменту і USAID підготувати звіти про фінансову діяльність, а поки що припинити виділяти фінансування на програми, які ще не були затверджені офіційно; заборона торкнеться десяти сфер, робота в яких повинна бути заморожена — в тому числі міжнародне охорону здоров’я, боротьба з наркотиками, миротворчість і допомогу в розвитку територій.

Розпорядження Білого дому викликало розлючений виття серед представників Демократичної партії — вони кажуть, що в результаті цих перевірок іноземні держави можуть втратити життєво необхідної їм фінансової допомоги на суму до чотирьох мільярдів доларів. Засоби, які опинилися під перевіркою Білого дому, відносяться до 2018/2019 фінансовим років і в разі, якщо не будуть витрачені до 30 вересня, підлягають поверненню до федерального бюджету.

Не меншу лють демократів викликало і те, що розпорядження було випущено в минулі вихідні, перед початком парламентських канікул, які триватимуть до 9 вересня. Демократи звинувачують адміністрацію Трампа в намірі не дати законодавцям заблокувати це розпорядження.

«Презирство, з яким адміністрація ставиться до Конгресу, разюче. Коли Конгрес вирішує, скільки ми повинні витратити на іноземну допомогу, це не просто пропозиція. Це закон, підтриманий Конституцією», — традиційно обрушився на Білий дім Еліот Енгел, голова Комітету закордонних справ Палати представників, також назвавши указ адміністрації Трампа «руйнуванням нашої можливості поширювати американські цінності і лідерство по всьому світу».

Втім, домисли демократів Адміністративно-бюджетне управління Білого дому не дуже цікавлять. Офіційний представник відомства Рейчел Семмео, коментуючи наказ адміністрації, заявила, що федеральні відомства зобов’язані витрачати затверджені Конгресом кошти за призначенням.

«Намагаючись забезпечити підзвітність, ми запросили інформацію про поточний стан декількох програм з надання іноземної допомоги, щоб виявити обсяг фінансування, який не є обов’язковим», — зазначила вона, додавши, що в планах авторів бюджетної заявки закладено серйозне скорочення фінансової допомоги за кордон. Правда, в очах конгресменів це поки що не знайшло розуміння.

Раніше повідомлялося, що в Сенаті США пропонують збільшити до 300 млн доларів обсяг військової допомоги Україні в 2020 році, що на 50 млн перевищує асигнування в поточному році. Проект закону має бути схвалений обома палатами Конгресу — Сенатом і Палатою представників, а також підписаний президентом США.

З початку російської агресії в Донбасі Збройні сили України отримали від Сполучених Штатів Америки майже десять тисяч одиниць військової техніки, а американські військові інструктори навчають українських військовослужбовців.

Поделиться публикацией