УХВАЛЕНО РІШЕННЯ ДОЗВОЛИТИ УКРАЇНСЬКИМ ВИРОБНИКАМ САМИМ ЕКСПОРТУВАТИ ПРОДУКЦІЮ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

У рамках реформи державного концерну «Укроборонпром» ухвалено рішення дозволити українським виробникам самим експортувати продукцію військового призначення і подвійного використання власного виробництва, без державного посередника.

Про це 25 травня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на заступника міністра закордонних справ України Єгора Божка у інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Тривалий час єдиним суб’єктом, який мав право спецекспортера, був концерн «Укроборонпром», а саме сім його дочірніх підприємств: «Укрспецекспорт», «Прогрес», «Спецтехноекспорт», «Укроборонсервіс», «Промоборонекспорт», «Таско-експорт», «Укрінмаш». Наразі в рамках реформи ухвалено рішення відмовитися від цієї монополії та дозволити українським виробникам самим експортувати продукцію, наголошую, власного виробництва», — сказав Єгор Божок.

За його словами, це означає, що якщо є підприємство, яке робить якийсь цікавий вітчизняний продукт у сфері оборонно-промислового комплексу (ОПК), йому більше не потрібні послуги державного посередника, він може здійснювати експорт самостійно.

Крім того, заступник міністра розповів, що МЗС і західні партнери України обстоюють ідею про те, щоб залишити одне підприємство-спецекспортер оборонної продукції.

«Наші західні партнери й МЗС це підтримує, рекомендують нам залишити одне підприємство — потужне, сучасне, гнучке, кваліфіковане, тобто здатне гідно конкурувати на світовому ринку озброєнь і військової техніки, а не лише «воювати» в кабінетах «Укроборонпрому» за «ласий» контракт», — пояснив він.

Єгор Божок також наголосив на необхідності виконати аудит у всіх підприємствах ОПК України й залишити в державному управлінні тільки ті підприємства, які будуть визнані ефективними та важливими.

Заступник міністра додав, що реформа ДК «Укроборонпром» важлива й в контексті надання США матеріально-технічної та фінансової допомоги для розвитку Збройних Сил України. Загальний обсяг цієї допомоги, погоджений Конгресом США на цей рік, становить $250 млн. Ідеться про постачання високотехнологічних засобів, підготовку персоналу та інші види допомоги.

Поделиться публикацией