УХВАЛЕНО ЗАКОН ПРО ЗАКУПІВЛІ В ОБОРОННІЙ СФЕРІ — ЗАСТУПНИЦЯ МІНІСТРА ОБОРОНИ

Учора було ухвалено в першому читанні закон про закупівлі в оборонній сфері. Це дуже важливий закон. Торішні корупційні скандали із закупівлями в оборонці, можливо, взагалі змінили політичні розклади в країні.

Про це в інтерв’ю порталу hromadske повідомила заступниця міністра оборони Аліна Фролова.

На її думку, ключова проблема з оборонними закупівлями — це абсолютна закритість державного оборонного замовлення.

«Ніхто не знає, що армії потрібно, що вона буде закуповувати. Відтак підприємства не можуть брати участь у тендерах. А підлаштовуватися під це і робити нові розробки, нову продукцію під армію можуть лише ті, хто знають щось про замовлення», — заявила А. Фролова.

«Це одразу ж корупційний компонент, тому що, якщо це непрозора процедура, то все залежить від рішення окремої людини. Це знижує обороноздатність, тому що ти не можеш вибирати найкращий продукт, береш продукт, можливо, не за кращою ціною. І ніхто це не може перевірити, адже все засекречено», з переконана вона.

Зокма, заступниця міністра оборони заявила, що зараз планується розкрити ДОЗ (державні оборонні закупівлі). Звичайно, не на 100%, тому що жодна армія світу не оголошує повністю про свої закупівлі. Але все те, що ми можемо вивести в конкурентне поле, — будемо виводити.

Це означає також, що Міноборони буде проводити більшість закупівель не через Укроборонпром, не через інших посередників, а самостійно. Індустрія буде розвиватися, тому що вони розуміють: на 5 років заплановане таке-то, ми можемо подивитися, чого наступного року потребуватимуть Міноборони і Збройні сили, можемо під це підлаштуватися і доробити свій продукт.

«Ми також будемо активно залучати іноземні компанії, тому що ми зацікавлені в тому, щоб українська армія була оснащена найкращими зразками. І активна конкуренція буде давати нам можливість мати найкращу ціну і найкращі умови», — наголосила вона.

Крім того, буде створена окрема закупівельна Агенція. Тобто функція власне закупівель буде виведена з Міноборони, зі Збройних сил в окрему агенцію.

Міноборони розробляє стратегію. Далі формується замовлення від видів і родів військ, яке робить окрема організація з суто технічною функцією. Вони здійснюють закупівлю і передають обладнання. Звичайно ж, залишиться якась частина закупівель від одного постачальника, але наша мета в цій ситуації — зробити процедури максимально зрозумілими і публічними.

Поделиться публикацией