УСПІШНА АТАКА ЧФ РФ ДРОНАМИ Є СВІДЧЕННЯМ ДІЄВОСТІ «МОСКИІТНИХ СТРАТЕГІЙ» ЯК АСИМЕТРИЧНОЇ ЗБРОЇ – ЦДАКР

Успішна атака ЧФ РФ дронами є свідченням дієвості «москітних стратегій» як асиметричної зброї.

Таке переконання в інтерв’ю агентству «ОПК» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння  (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

За словами експерта, йдеться про можливість масового використання сучасних, відносно дешевих технологій проти коштовної, значної за своїми можливостями, зброї противника.

Успішні можливості «москітних стратегій» було чітко доведено під час атак 10 дронів на нафтопереробній потужності Саудівської Аравії у вересні 2019 року, при цьому атакованій країні не допомогли потужні американські системи ППО-ПРО Patriot, а використання у майбутньому надсучасних та надзвичайно коштовних систем ПРО THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) проти дешевих дронів є недзеркальним використання надто коштовної зброї (згідно з укладеним у листопаді 2018 року контрактом закупівля американської системи протиракетної оборони THAAD — 44 пускових установок THAAD, ракет та іншого обладнання, — обійдеться у 15 млрд доларів – «ОПК»).

Пізніше масове використання дронів було вдало закріплено під час війни Туреччини в Сирії та війни Азербаджану проти Вірменії у 2020 році.

Однак, наголосив експерт, фактично вперше в історії сучасних війн у бойових умовах були масово використані морські дрони, хоч і разом з авіаційними безпілотниками. На думку Бадрака, таке домінування «москітних стратегій» під час сучасної війни свідчить, що настає епоха нових війн, де передові недорогі технології впевнено витісняють надпотужні, стратегічні озброєння.

Досить цікаво, що в 2016 році одна з миколаївських приватних компаній Unik Yachts вела роботи з проєктування морського безпілотного катера «Тінь» для виконання широкого спектру робіт в акваторії морів, заток морських портів. Безпілотник мав компактні розміри і вагу, може базуватися на судах морської охорони. Однак виробник морських дронів, які суттєво підірвали можливості Чорноморського флоту Росії та зробили морську армаду безпорадною, невідомий. Роботи з виробництва морських роботів велися низкою країн, серед яких було беззаперечне лідерство США та Ізраїлю. Потужні морські дрони кілька років тому демонструвала й турецька оборонна промисловість.

РФ вже тривалий час змушена тримати частину флоту в Новоросійську, оскільки атака на аеродром «Сакі» та вибухи на складах боєприпасів під Джанкоєм довели окупанту, що Україна здатна наносити високоточні ураження на великі відстані.

29 жовтня в окупованому Росією Севастополі пролунала серія вибухів під час атаки дронами пошкодження отримав новий флагман ЧФ Росії «Адмірал Макаров». Росія офіційно не визнала пошкодження фрегата, але дані розслідувань підтверджують ураження.

Росія вже звинуватила Україну та Британію в атаці на кораблі ЧФ у Севастопольській бухті, обидві країни назвали ці звинувачення бездоказовими та абсурдними.

У Міноборони РФ заявили, що під час атаки постраждав тральщик «Іван Голубець», але розслідування GeoConfirmed свідчить про пошкодження щонайменше трьох кораблів, включно з фрегатом «Адмірал Макаров». Свіжі дані розслідувачів підтверджують те, про що низка російських ЗМІ писала в день атаки.

В ЗМІ вже згадовалося, що застосовані в Севастопольській бухні бойові дрони здатні проходити відстань близько до 1000-1200 км та мають ударну частину вагою 75 кг. Вказувалося, що надводний дрон оснащено водометним двигуном, стійким зв’язком та позиціонуванням, а також тепловізійною камерою управління.

Деякі оглядачі приапустили, що розробником ударного морського безпілотника є американська компанія MARTAC (Maritime Tactical Systems Inc, Флорида), яка брала участь у деяких великих навчаннях Військово-морських сил США.

Судно, фотографії якого були опубліковані в соціальних мережах, не схоже на американське Т-12, але, швидше за все, зроблено на тій же верфі і за тими самими технологіями. Усі технології, що використовуються на катерах ЗСУ, раніше демонструвалися на інших виробах цієї фірми. Наявність великого внутрішнього простору на знайденому під Севастополем апараті дозволяє розмістити великий боєзаряд, що приводиться в дію контактним підривником. Відомо, що катери MARTAC мають можливість плавати як у швидкісному режимі, так і в потайному (із зануренням корпусу «нижче за ватерлінію»). Ця технологія, як зауважують фахівці, робить такі морські дрони серйозною загрозою для військових кораблів. Примітно, що ще у квітні 2022 року прес-секретар Адміністрації США Джон Кірбі анонсував постачання безпілотних судів берегової оборони, відмовившись деталізувати. Так само, наприкінці жовтня 2022 року Німеччина включила у пакет військово-технічної допомоги два морські надводні безпілотники.

Поделиться публикацией