УСПІХ ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ M142 HIMARS СПРИЧИНИВ ХВИЛЮ ПОПИТУ ТА РІШЕННЯ США РОЗПОЧАТИ ПРОГРАМУ ДЛЯ ЄВРОПИ

Після успіху використання в Україні M142 HIMARS попит на ці системи у Європі різко зріс. У зв’язку з цим США запускають проєкт освоєння американських РСЗВ M142 HIMARS із європейськими союзниками по НАТО та іншими зацікавленими країнами. Ця програма називається Європейська ініціатива HIMARS, або EHI (European High Mobility Artillery Rocket System Initiative). Проєкт має на меті об’єднати фахівців-артилеристів із різних країн, які вже мають високомобільні артилерійські ракетні системи M142 HIMARS або ж зацікавлені в їхньому отриманні.

У рамках EHI представники зацікавлених країн спершу проведуть зустріч для обговорення ефективності, підготовки та використання HIMARS у сучасних умовах бойових дій. Далі відбуватимуться заходи для розширення знань серед військовослужбовців різних країн – їм розкажуть про можливості цієї системи озброєння та, за потреби, навчать експлуатації.

Заходи в рамках цього проєкту мають проходити в декількох країнах Центральної та Східної Європи. Проєкт EHI планують розпочати вже цієї весни. США планують створити центр у Європі, де навчатимуть операторів реактивних систем М142 HIMARS.

У лютому 2023 року Держдеп США підтримав продаж Нідерландам 20 пускових установок високомобільних артилерійських ракетних систем M142 HIMARS. Він також включає можливість поставки оперативно-тактичних балістичних ракет M57 ATACMS (Army Tactical Missile System).

Отримає HIMARS і Польща. Міноборони США повідомило Конгрес про продаж Польщі 18 установок HIMARS та ракет до них. Поляки отримають пускові системи та боєприпаси, у тому числі й ракети ATACMS. Вартість цієї угоди оцінюється у 10 мільярдів доларів.

Поделиться публикацией