УПЕРШЕ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ПРОВЕДЕНО ОГЛЯД ВІТЧИЗНЯНОГО ОПК – СВІТЛАНА ПАНАІОТІДІ

Про це 24 грудня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на заяву заступниці міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлани Панаіотіді в рамках круглого столу «Аналіз реформування оборонно-промислового комплексу та державного оборонного замовлення», який відбувся в Інституті Горшеніна.

За її словами, мета огляду полягала в тому, щоб усебічно оцінити можливості і спроможності вітчизняної «оборонки» для подальшого напрацювання стратегії її розвитку в поєднанні з потребами ЗСУ. Огляд дає можливість визначити поточний стан підприємств (як державної, так і приватної форм власності) та рівень необхідної модернізації промисловості, а також обрати напрямки та шляхи їх подальшого розвитку.

Безпосередньо огляд містить дві частини:  відкриту – доступну для всіх, та закриту – таємну. Цінність закритої частини в тім, що вона описує не тільки стан обладнання, а й працівників підприємств. Зокрема, вивчалося питання здатності заводчан, які мають великий досвід і стаж роботи, передавати знання молоді. Адже для виробництва необхідно не тільки залучати інвестиції, а й запроваджувати освітні  програми. Здобуті знання дозволять молодим працівникам ефективно працювати з новітніми технологіями у царині безпеки і оборони.

Світлана Панаіотіді також зазначила: зважаючи, що це був перший огляд, його методологію розробляли за допомогою експертів НАТО. Тепер на базі проведеного огляду можна будувати стратегію розвитку власного ОПК.

Вона додала, що шлях створення спільних підприємств, корпоратизація, ухвалення Закону України № 3822 («Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності») дозволить вітчизняній «оборонці» повністю забезпечити потреби війська. Державний сектор має стати конкурентоздатним – таким, як і приватний.

Поделиться публикацией