УКРОБОРОНПРОМ РОЗПОВІВ ЯК І ЧОМУ В ОДЕСІ ЗБИРАЛИСЬ ВИРОБЛЯТИ АМЕРИКАНСЬКІ ГЕЛІКОПТЕРИ

Укроборонпром розповів як і чому в Одесі збирались виробляти американські гелікоптери типу UH-1 Iroquois без відповідної ліцензії компанії виробника Bell Textron.

Про це 4 березня ц.р. пише портал Ukrainian Military Pages.

В повідомленні інформується, що тиждень тому гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусєв раптово оголосив що незабаром в Одесі почнеться збирання гелікоптерів UH-1 Iroquois, перший з яких буде вже 24 серпня. У відповідь компанія Bell Textron повідомила, що не надавала ДК «Укроборонпром» або іншим українським компаніям ліцензію на виробництво її гелікоптерів.

«Ситуація викликала широкий резонанс, а також обговорення у профільних світових ЗМІ. Зокрема популярний польський мілітарний портал Defence24 написав: «У світлі цієї інформації новий генеральний директор Юрій Гусєв, призначений лише на початку грудня минулого року, перебуває у досить складному становищі».

Нагадаємо, що Гусев 26 лютого на одеському заводі заявив, що «організація виробництва вертольотів UH-1 Iroquois сьогодні перебуває на завершальній стадії».

Сьогодні Укроборонпрому оприлюднив нову заяву, в якій намагалася прояснити ситуацію.

Повідомляється, що перемовини про крупновузлове збирання вертольотів між Одеським авіаційним заводом, що входить до складу Укроборонпрому, та американською компанією тривають вже декілька років (при цьому пресслужба не згадує назву компанії).

«Ще у 2017 році між Укроборонпромом та американською стороною було підписано меморандум, предметом якого визначено співробітництво з метою організації виробництва вертольотів на території України – в кооперації з партнерськими підприємствами», – йдеться у заяві концерну.

Також зазначається, що пізніше Одеський авіаційний завод уклав відповідну генеральну угоду з американськими партнерами (теж не згадується з якими саме).

«Впевнений, що з новою командою Концерну ми нарешті зможемо реалізувати цей проєкт. Дорожню карту буде презентовано керівництву концерну найближчим часом», – наводяться слова директора ДП «Одеський авіаційний завод» Віталія Юхачова.

Далі повідомляється, що це буде національний український продукт – транспортно-пасажирський вертоліт середнього класу, з екіпажем з 2 осіб і місткістю до 13 пасажирів, який зможуть використовувати як транспортний, пожежний, рятувальний, санітарний тощо. Проєкт інвестиційний – без залучення коштів з державного бюджету. А збірку гелікоптерів планується у майбутньому локалізувати, тобто використовувати комплектуючі українського виробництва.

На завершення директор заводу Віталій Юхачов стверджує, що одеське підприємство спроможне виготовити гелікоптер-демонстратор вже до Дня Незалежності України. А пресслужба Укроборонпрому зазначає, що угода про нерозголошення інформації не дозволяє жодній зі сторін повідомляти деталі існуючих домовленостей.

Коментувати тут щось важко. Фактично замість виробництва, яке начебто перебуває на завершальній стадії, маємо старий меморандум й світову інформаційну ганьбу.

Перспективи теж сумнівні, особливо якщо згадати українську інвестиційну історію в частині підписання міжнародних угод з лижним інструктором і той самий Укроборонпром з організацію виробництва гвинтівок М16 у 2017 році. Тим більше, що не відомо з ким підписано згаданий вище меморандум.

Нагадаємо, що очільник Укроборонпрому, який своєю заявою осоромився на весь світ, у січні 2021 року крім 398 тисяч гривень зарплати отримав близько 300 тисяч премії за ефективність.

А ще є плани локалізації виробництва винищувачів Boeing на потужностях «Антонова»…», — йдеться в повідомлені

 

Поделиться публикацией