УКРАЇНІ ТЕРМІНОВО ПОТРІБНО СТВОРИТИ ВЛАСНУ СЕРТИФІКАЦІЙНУ БАЗУ – О.ВИСОЦЬКИЙ

Україні потрібно терміново вирішити питання створення власної сертифікаційної бази озброєння та військової техніки — це питання збереження можливостей української оборонної промисловості, як на зовнішніх ринках, так, в перспективі і на власному ринку. Про це під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе зазначив глава Правління ГС «Ліга оборонних підприємств України», голова Ради директорів НВО «Практика» Олег Висоцький. За його словами, це вигідно державі та наблизить її оборонну промисловість та Збройні сили до переходу на стандарти НАТО. Про це інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомили в Лізі.

Зокрема, О.Висоцький при цьому зауважив, що нині сертифікація за стандартами НАТО в закордонних сертифікаційних центрах є занадто коштовною процедурою, яка не під силу переважній більшості підприємств ОПК України. Промисловець позитивно оцінив створення на базі Державного  науково-випробувального центру Збройних Сил України Державного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, однак зазначив, що обладнання для випробувань поки що не кишені державі. У зв’язку з цим глава Правління Ліги попросив віце-прем’єр-міністра України сприяння у співпраці в цій площині із партнерами України в НАТО та ЄС.

«В разі, коли Україна не зможе створити власну сертифікаційну базу, з 2020 року вітчизняні виробники можуть втратити навіть власний український ринок, оскільки Міноборони та інші державні замовники будуть вимушені купувати імпортну продукцію» — резюмував О. Висоцький.

Як стало відомо «ОПК», на закупівлю випробувального обладнання в поточному році Державному інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки виділено близько 300 тис. грн. Експерти вважають, що в разі виділення таких ресурсів у наступні роки, Україна виявиться нездатною створити випробувальну базу протягом наступних 10 років.

Поделиться публикацией