УКРАЇНІ СЛІД НАПОЛЕГЛИВО ГОТУВАТИСЯ ДО ВІЙНИ МАЙБУТНЬОГО – ЕКСПЕРТИ УІБД

«Якщо ми дійсно ставимо за мету досягти стабільності та миру для України, нам слід наполегливо готуватися до війни майбутнього. Бути реалістами та кардинально змінити підходи до будівництва Збройних сил, спрямувати зусилля на укріплення невоєнних важелів – передусім кіберпідрозділів, розвідки та контррозвідки. Комбінована побудова оборонного потенціалу з акцентами на професійні, цифрові, автоматизовано керовані ЗСУ, реалістичну побудову територіальної оборони, асиметричну зброю стримування та розвинуті системи виявлення і попередження здатні вимусити Кремль відмовитися від збройної агресії проти України». – Таку заяву зробив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД) Валентин Бадрак під час відкриття круглого столу «Ключові воєнні виклики Україні та можливості реагування держави» в Інституті Горшеніна 7 серпня.
Ключовими питаннями для експертного обговорення стало визначення підстав для воєнних сценаріїв, спрямованих проти України, а також форми воєнних сценаріїв, що загрожують Україні. Серед іншого, експерти запропонували свої версії підготовки держави та розвиток невоєнних важелів протидії, включно, взаємодію влади із громадським сектором.

«Вибухова ситуація всередині країни, що підтримується зовні Росією, є перманентною загрозою. Росія здатна мобілізувати парамілітарні групи, здатна використовувати ДРГ для того, щоб нанести ураження нашим базам і поставити під сумнів відповідь України на військову агресію», — наголосив Бадрак. Також експерт підкреслив: “Щодо військової агресії, Росія здатна нанести близько трьох тисяч високоточних пусків різноманітних ракет і застосувати авіацію проти українських збройних сил, забезпечивши знищення стратегічних об’єктів збройних сил і держави. Але цей сценарій аналітики вважають можливим за умови, що ідея політичного реваншу в Україні зазнає провалу».

Але найбільш небезпечним експерти назвали збройний конфлікт всередині держави, підтриманий ззовні. Інспірування конфлікту здійснюється за допомогою закордонних структур та скеровано на дестабілізацію в країні і на те, аби влада в Україні прийняла рішення, які потрібні агресору. Цей захід буде скерований за допомогою сил спеціальних операцій, незаконних збройних угрупувань і за активної підтримки ззовні.

Пряма трансляція круглого столу: https://www.youtube.com/watch?v=nZzEOT6z6yg&feature=youtu.be

Поделиться публикацией