УКРАЇНІ ПОТРІБНА ПОВНОЦІННА РЕФОРМА ОПК — ЕКС-ГЛАВА «УКРСПЕЦЕКСПОРТУ» СЕРГІЙ БОНДАРЧУК

Україна потребує повноцінної реформи ОПК, — про це екс-глава ДК «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук написав у відкритому листі президенту України Володимиру Зеленському.

У листі, опублікованому 27 серпня виданням «ГОРДОН», зокрема, С. Бондарчук вказав на ключові проблеми, що перешкоджають розвитку ОПК країни: «До сих пір не вирішено найважливіше питання в форматі відносин замовника і виконавця — визначення рівня відповідальності замовника … Держава позбавляє оборонні підприємства можливості рухатися вперед, ігноруючи очевидну аксіому — виробники повинні бути мотивовані прибутком. Замість цього в Україні навіть при наявності затвердженої урядом норми прибутку в 5% на закуплені комплектуючі та 30% — на виконані роботи, діє драконівське правило Міністерства оборони: 1% прибутку на комплектуючі і 20% — на роботу. Це — шлях до деградації і самознищення ОПК ».

 

Екс-глава «Укрспецекспорту» також попросив главу держави «припинити істерію» навколо держконцерну «Укроборонпром» і провести системну реформу галузі. За його словами, «агресія проти стратегічного державного інституту затягнулася. Вона загрожує існуванню держави як сильного гравця … і самодостатнього розробника і виробника сучасних озброєнь і військової техніки. Наступним етапом цієї війни може бути остаточне згасання академічної і промислово-виробничої науки, яка поки жевріє виключно в рамках експортних контрактів спецекспортерів «, — резюмував Бондарчук.

Крім того, він негативно оцінив озвучену чинним главою наглядової ради концерну Айварасом Абромавичусом програму «звільнення топ-100 менеджерів ОПК», зауваживши, що за це «випишуть в Кремлі орден».

 

Поделиться публикацией