УКРАЇНІ ПЕРЕДАДУТЬ 5 ДОДАТКОВИХ СИСТЕМ ППО

Ще п’ять додаткових систем протиповітряної оборони США та західні союзники передадуть Україні протягом найближчих місяців. Зокрема мова йде про Patriot та SAMP-T, повідомив президент США Джо Байден під час відкриття саміту НАТО у Вашингтоні. Також очікуються NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

Отож, в Україну надійдуть:

від США − батарея Patriot,

від Німеччини та Румунії − дві обіцяні батареї Patriot,

від спільної збірки Нідерландів та партнерів батарея Patriot,

від Італії − SAMP-T.

«Також протягом наступного року Україна отримає сотні додаткових перехоплювачів», — зазначив американський лідер.

Очікується, що загальна вартість військової допомоги для посилення ППО складе близько мільярда доларів. Президент України, який вже прилетів у США, але поки не був помічений на саміті, на своїй сторінці у соцмережі X подякував союзникам за допомогу, яка допоможе захистити людей та критичну інфраструктуру від російських ударів.

«Це ще один важливий крок після рішення США надати Україні пріоритет у постачанні ракет для ППО. Вдячний Президенту Байдену за його лідерство та всім країнам-партнерам − за підтвердження зобовʼязань надати нам засоби протиповітряної оборони якнайшвидше. Ми можемо й маємо позбавити Росію можливості тероризувати Україну. Що швидше ми покладемо край російському терору, то швидше зміцниться безпека всіх миролюбних народів», − зазначив Зеленський.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус казав, що країна передала Україні вже чверть своїх систем ППО Patriot (три системи) і не може передати більше. Також у червні Пісторіус повідомив, що Німеччина передала Україні 100 ракет для Patriot, назвавши це «справою серця».

Поделиться публикацией