УКРАЇНСЬКІ ПРИКОРДОННИКИ МАСОВО ЗАЛИШАЮТЬ СЛУЖБУ — ВВС

Військовослужбовці контрактники масово пишуть заяви на звільнення з Держприкордонслужби України.

Як говориться в матеріалі ВВС 10 квітня, в січні і лютому з ДПСУ через низькі зарплати звільнилося 405 військових.

Автори стверджують, що з 1 січня у низки категорій військовослужбовців на 30% зросло грошове забезпечення, проте прикордонників підвищення не торкнулося.

Відзначається, що на 30% зросло грошове забезпечення в ЗСУ, Нацполіціі, Нацгвардії і рятувальній службі. У Держприкордонслужбі виплати залишилися колишніми або ж виросли незначно. Бюджет свідчить, що на зарплати співробітникам виділили на 23% більше коштів, ніж у минулому році. Прикордонники ж кажуть, що такого зростання не відчули.

У Держприкордонслужбі розповіли про темпи реалізації проекту облаштування кордону. Виявилося, що відомство вирішило направити ці гроші на збільшення мінімального грошового забезпечення до 9500 грн. Таким чином, грошове забезпечення новачка і військового з досвідом, який пропрацював кілька років, практично зрівнялася.

«Наприклад, розмір грошового забезпечення рядового без вислуги років з лютого 2019 р відповідає розміру грошового забезпечення сержанта з вислугою п’ять років і становить 9500 гривень, на кордоні — 10 000 гривень», — пояснюють в прикордонній службі.

За даними відомства, в 2015 р. звільнилося 1300 контрактників, приблизно стільки ж в 2016 році. А вже в 2017 р. і у 2018 р. ця кількість збільшилася вдвічі — 2912 і 2557 військових.

У Держприкордонслужбі масове звільнення службовців заперечують. Проте призов строковиків для служби на кордоні зріс з 2,7 тис до 4 тис.

Один із службовців поділився з журналістами побоюванням, що незабаром кордон охоронятимуть тільки строковики.

«Це породжує нові ризики, адже це повний непрофесіоналізм і відсутність досвіду на службі. Українські кордони стануть відкритими», — зазначив прикордонник, який не захотів розкривати своє ім’я.

Нагадаємо, рівень заробітних плат керівників тридцяти найбільших держкомпанії України став надбанням громадськості.

Поделиться публикацией