УКРАЇНСЬКИЙ Т-84У «ОПЛОТ» КОШТУЄ НА РИНКУ МАЙЖЕ 5 МЛН ДОЛАРІВ ЗА ОДИНИЦЮ – КИТАЙСЬКЕ ВИДАННЯ SOHU

Найдешевшим основним бойовим танком у світі виявився китайський ZTZ-99, а найдорожчим вже який рік залишається німецький Leopard 2A7V+.

Бронетанкові війська, незважаючи на високий розвиток технологій, продовжують вважатися основою сил будь-якої національної армії світу. Власний рейтинг основних бойових танків світу, керуючись їхньою вартістю та бойовою ефективністю, склало китайське видання Sohu.

ZTZ-99 Китай

Незважаючи на те, що Україна разом із Китаєм створювала новий танк для Пакистану (проект «МВТ-2000») в рейтинг не потрапили українські основні бойові танки, однак потрапило багато інших бойових машин світу.

Згідно з dt.ua, яке процитувало 30 липня китайське видання, найдешевшим ОБТ світу китайці визнали власний танк ZTZ-99, який обійдеться у 2,6-4 млн доларів за штуку. Правда, якість його вельми сумнівна, оскільки це розвиток концепції радянсько-російського «мобілізаційного танку» Т-72. Основною зброєю є гладкоствольна гармата ZPT-98 (неліцензійна копія радянської 2А46). Допоміжна зброя — 7,62-мм кулемет Тип 98 (праворуч від гармати) і 12,7-мм зенітний кулемет. Опір броні еквівалентний від 600-700 мм до 1000-1200 мм у різних районах корпусу та башти.

Модифікація російського Т-90А «Володимир» – Т-90АМ «Прорив» – обійдеться всього лише у 4,25-4,5 млн доларів за одиницю. Загалом, як вважає китайське видання, російський танк виграє тільки в ціні, програючи у якості навіть китайському – тим не менш, «Прорив» є основною надією російської армії, оскільки «Армата» дуже «сира» і дорога. Озброєний 125-мм гарматою 2А46М-5 з можливістю запуску протитанкових ракет, 7.62-мм спареним кулеметом, 12.7-мм дистанційно керованим кулеметом. Опір броні еквівалентний 700 мм, її доповнює комплекс активного захисту.

 

Т-90АМ Росія

ОБТ Ізраїлю Mercava IV – останній представник знаменитої танкової лінійки – обійдеться у 6-6,5 млн доларів за одиницю. Непогано захищений, озброєний 120-мм гарматою і 60-мм минометом, однак хорошим танком, швидше за все, буде тільки для Ізраїлю, оскільки заточений під специфічні умови бойових дій і відверто переважений.

Британський ОБТ Challenger 2 обійдеться у 8,3-8,6 млн доларів за одиницю. Стоїть на озброєнні британських військ і армій деяких інших держав з 1994 року. Озброєний 120-мм нарізною гарматою L30, 7,62-мм кулеметом.

Індійський ОБТ Arjun, як вважають китайці, являє собою типовий приклад танка «хотіли як краще, а вийшло, як завжди». Згідно заявленим вимогам, на виході повинно було вийти краще, ніж німецькі «Леопарди», проте у реальності виявилося гірше російських Т-90 через неадекватну виробничу базу Індії та явно завищені вимоги. Тому основу бронетанкових військ Делі усе ще складають копії російських Т-72М1 і Т-90А, а танк ціною у 8-9 млн доларів за одиницю надходить у війська дуже обмеженими партіями.

Японський ОБТ Type 10 визнаний самим просунутим танком у світі. На озброєнні стоїть з 2012 року, коштує у межах 9,5-10 млн доларів за одиницю. Випускається невеликими партіями і тільки для японських збройних сил. Озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою, оснащений КАЗ та керамічною / металевою композитною бронею.

ОБТ AMX-56 Leclerc – один з найбільш відомих світових танків. Перший танк 4-го покоління, який був поставлений на озброєння у 1980-х роках минулого століття і не втратив своєї актуальності. Обійдеться у 10-12,6 млн доларів за одиницю. Озброєний 120-мм гладкоствольною зброєю, оснащений керамічною та композитною бронею, динамічним захистом, автоматичною системою пожежогасіння. Має систему управління полем бою.

ОБТ M1A2 Abrams SEPv3 США обійдеться у 20 млн доларів. При його бронюванні використовується збагачений уран, тому опір броні довели до еквівалента 960 мм. Загалом, його озброєння аналогічно стандартному танку Abrams більш ранніх модифікацій.

Abrams США

ОБТ Leopard 2A7V+ Німеччині обійдеться у суму понад 20 млн доларів, будучи одним з найдорожчих танків світу. Як зазначає китайське видання, він повною мірою коштує своїх грошей – танк оснащений 120-мм гладкоствольною зброєю, відрізняється чудовою системою стабілізації, композитної бронею AMAP, і може розігнатися до 72 км/ч. Чудово броньований.

Український Т-84У «Оплот» обійдеться замовнику у 4,9 млн доларів за одиницю. Танк несе 125-міліметрову гармату і протитанкову керовану ракету «Комбат», має КАЗ та динамічний захист. Також «Оплот» може вести бій у темряві та інтегруватися до системи цифрового керування військами на полі бою, подібно ОБТ Leopard і Abrams. З неформальних джерел відомо, що новий український танк намагалися купити США, пропонуючи за машину понад 8 млн дол. Однак доля цих перемовин наразі невідома.

Нагадаємо, у 2018 році на військових полігонах України пройшли вогневі випробування танка Т-72АМТ, який може стріляти різними типами боєприпасів, в тому числі і високоточними керованими ракетами «Комбат». Крім того, танк отримав рівень захисту нового покоління з використанням протикумулятивних решіток. Бойова машина є модернізованою версією танка Т-72А.

Поделиться публикацией